UKC

Program zdravljenja prirojenih srčnih napak doletel strokovni nadzor

Objavljeno 26. januar 2012 23.17 | Posodobljeno 26. januar 2012 23.21 | Piše: M. U., STA

Peticija zdravnikov z zahtevo, da v UKC redno zaposlijo kardiovaskularnega kirurga.

Razmere v zdravstvenih ustanovah so se normalizirale

LJUBLJANA – Nad programom prirojenih srčnih napak pri otrocih bo uveden strokovni nadzor, problematiko pa bo obravnaval strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani. Tako se se v UKC odzvali na objavo peticije, s katero 41 podpisanih zdravnikov med drugim zahteva, da redno zaposlijo ustreznega kardiovaskularnega kirurga.

Podpisniki zahtevajo odgovornost

Zdravniki želijo s pismom podpore doseči tudi vzpostavitev avtonomnega, strokovno, organizacijsko in ekonomsko transparentnega programa zdravljenja prirojenih srčnih napak pri otrocih v UKC ter upoštevanje sklepov in izvedbo ukrepov interne revizije, ki jih je ta predlagala v zvezi z dosedanjim programom. Podpisniki zahtevajo tudi odgovornost tistih, ki so program pripeljali v slepo ulico na škodo kritično bolnih otrok, ter umik lažnih obtožb in podtikanj na račun Tomaža Podnarja, ki je javno opozoril na slabosti programa.

UKC: Tako občutljive problematike se ne rešuje prek peticij

V UKC so zapisali, da občutljive problematike, kot je program zdravljenja prirojenih srčnih napak v UKC, ni mogoče reševati z javnimi peticijami, pač pa na strokovni ravni znotraj UKC. Vodstvo UKC je po njihovih besedah strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo in strokovnega direktorja kirurške klinike Alojza Pleskoviča zadolžilo, da skupaj s sodelavci podata ustrezne strokovne predloge za čim kakovostnejšo izvedbo programa.

Kot je znano je UKC Ljubljana izraelskemu kirurgu s področja otroške kardiokirurgije Davidu Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, čeprav bi se dalo dobiti v EU vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno, pa še domače bi hitreje usposobili za samostojno delo.

Deli s prijatelji