PREOBRAT

Prodana nova stanovanja vse starejša in cenejša, v Ljubljani cene rahlo navzgor

Objavljeno 21. december 2014 11.49 | Posodobljeno 21. december 2014 11.49 | Piše: STA, A. L.

Povprečna starost prodanih novogradenj se je v zadnjem letu zvišala s 3,1 leta na 4,1.

LJUBLJANA – Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v letošnjem tretjem četrtletju povprečno za 1,1 odstotka nižje kot v predhodnem četrtletju, kažejo podatki statističnega urada. Cene novih stanovanj so se glede na predhodno četrtletje znižale za 1,7 odstotka in tako dosegle novo najnižjo izmerjeno raven, in sicer 84,1 odstotka povprečne cene iz leta 2010.

V tretjem četrtletju je bilo tudi število prodaj novih stanovanj, teh je bilo 118, najnižje po letu 2007, odkar statistični urad spremlja tovrstno prodajo. Čedalje večji pa je, kot ugotavlja statistični urad, delež prodaj novih stanovanj, ki izhajajo iz stečajnih postopkov. Ne jih torej preseneča, da se je povprečna starost prodanih novogradenj v zadnjem letu zvišala s 3,1 leta na 4,1, temu ustrezno nižje pa so tudi njihove prodajne cene.

Največ v Ljubljani

Največ novih stanovanj (57) je bilo tudi tokrat prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji, od tega dve tretjini v Ljubljani. V Podravski regiji je bilo prodanih 22 stanovanj, v Obalno-kraški 11, preostala pa v drugih regijah.

Dražje družinske hiše

Cene novih družinskih hiš običajno močno nihajo, v tretjem četrtletju leta so se tako le nekoliko zvišale, in sicer za 0,7 odstotka glede na predhodno četrtletje. Število transakcij je bilo sicer še vedno zelo nizko, saj je bilo prodanih le 35 novih družinskih hiš.

Cenejša rabljena stanovanja, v Ljubljani malenkost dražja

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so se v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim v povprečju znižale za 1,1 odstotka, število transakcij pa je bilo le malo nižje kot v prejšnjem četrtletju.

V Ljubljani so se cene rabljenih stanovanj prvič po dveh letih nenehnega zniževanja nekoliko zvišale, in sicer za 0,2 odstotka. V tretjem četrtletju je bilo v Ljubljani prodanih 393 rabljenih stanovanj, tolikšna prodaja pa ni ni bila dosežena že vse od prvega četrtletja 2008.

Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, torej v preostali Sloveniji, so se v istem obdobju glede na prejšnje četrtletje znižale za 2,4 odstotka in s tem dosegale vrednost s konca leta 2006. Število transakcij (829) je bilo v tretjem četrtletju nekoliko nižje kot v drugem, a še vedno za 20 odstotkov višje od povprečnega četrtletnega števila transakcij v lanskem letu.

Glede na povečano število transakcij vseh rabljenih stanovanjskih nepremičnin v drugem in tretjem četrtletju na statističnem uradu sklepajo, da je ta del nepremičninskega trga oživel. Pri novogradnjah take tendence še ni opaziti, daj tam prevladuje prodajno mrtvilo.

Deli s prijatelji