PRIVATIZACIJA, KONEC KOALICIJE?

Prodajamo kot solato, ali bi vsako gospodinjstvo lahko dobilo enega VW golfa?

Objavljeno 21. januar 2015 16.35 | Posodobljeno 21. januar 2015 16.35 | Piše: P. Pa.

Podporniki peticije proti privatizaciji pravijo, da niso proti privatizaciji, ampak proti razprodaji. Pri tem pa pozabljajo, da ceno naše "srebrnine", ki je vse bolj podobna staremu železu, določa trg in ne neka višja sila.

Ta teden sta Telekom in T-2 z veliko vnemo dokazovala, kdo je komu dolžan milijonske zneske in kdo se ne drži poštenih poslovnih praks

LJUBLJANA – Privatizacija državnih ali ne, to je tu vprašanje. Peticiji za privatizacijo in proti njej pridobivata vsak dan več podpornikov. Mnenja se krešejo, predsednik koalicijske stranke Desus Karl Erjavec pa že napoveduje ultimat, ko pravi, da bi lahko prav zaradi tega razpadla tudi koalicija.

Dve peticiji, različna mnenja

Profesorica s fakultete za družbene vede Andreja Jaklič priznava, da je ob primerjavi podjetij, ki so v tuji in domači lasti opaziti, da so tista s tujimi lastniki produktivnejša in bolj izvozno usmerjena. Meni, da trenutni postopki privatizacije niso najbolj profesionalni in uspešni. Profesorica ekonomske fakultete Polona Domadenik pa je v Odmevih dodala, da so v preteklosti postopki privatizacije potekali pod pretvezo in pravi, da bi morali svojo uspešnost v teh postopkih povečati in jih narediti transparentnejše.

Pod peticijo proti privatizaciji so se podpisali Jože Mencinger in nekateri kulturniki, pod peticijo za privatizacijo pa mlajši ekonomisti, med njimi tudi bivši finančni minister Janez Šušteršič. V Odmevih so gostili predstavnika ene in druge peticije.

Kolumnist Financ je izračunal, da smo si od zadnje priložnosti za privatizacijo pred sedmimi leti naredili za deset milijard škode.

To pomeni, da »smo skozi okno vrgli enega VW golfa za vsako gospodinjstvo«.

»To je pesek v oči«

Podpisnik peticije proti privatizaciji Andrej Rus je dejal, da njihov cilj ni biti proti privatizaciji, ampak preprečiti razprodajo. »Privatizacija še ni pripravljena, a že poteka. Telekom ni sveža solata, ki jo moraš nujno prodati. Prodajalec mora doseči ceno in tempirati prodajo, da maksimizira svoj izplen. Gre za državljane, ki so lastniki državne lastnine,« je pojasnjeval.

Psiholog in finančnik Blaž Vodopivec pa se s tem ni strinjal. »To je peticija proti privatizaciji. Ne gre za peticijo proti razprodaji, to je pesek v oči. Ne mudi se nam, a ni razloga, da se zadeva odlaga. Že brez razloga čakamo 20 let. Cene na svetovnih borzah še nikoli niso bile tako visoke, nazadnje so bile pred sedmimi leti, in vprašanje je, ali bodo ponovno tako visoke šele čez sedem let,« je utemeljeval, zakaj je privatizacija nujna. Kolumnist Financ je izračunal, da smo si od zadnje priložnosti za privatizacijo pred sedmimi leti naredili za deset milijard škode. To pomeni, da »smo skozi okno vrgli enega VW golfa za vsako gospodinjstvo«.

Rus trdi, da je težava v tem, da strategija ni pripravljena. »V Telekomu država še ni dobila nazaj glasovalnih pravic. V strategiji moramo utemeljiti, zakaj ga prodajamo.« »Privatizacije so dosegle dobre cene, aerodrom je dosegel ceno nad pričakovanji. Da se prodaja pod ceno, je natolcevanje,« je dejal Vodopivec in Rusu očital, da prodajajo »meglo na meglo.«

Izgubljene priložnosti

Na vprašanje, kako Vodopivec komentira izjavo predsednika Desusa, je dejal, da se ve, da je Desus »stranka škodljivca in od njih kaj državotvornega ni mogoče pričakovati«. Rus pa je Vodopivcu očital, da njihovo peticijo podpisujejo ljudje, ki so bili nadzorniki v državnih podjetjih.

Predstavnik peticije za privatizacijo je za konec še opozoril, da izgubljamo priložnost z vsakim letom, ko čakamo. »To moramo narediti za državljane, da ne mečemo več denarja iz žepa, da jim ne mečemo peska v oči.« Dodal je še, da je pomembno, da smo za normalen in državotvoren razvoj.

Deli s prijatelji