PRODAJA TELEKOMA

»Prodaja ponazarja vse, kar je narobe s privatizacijo«

Objavljeno 04. junij 2015 17.46 | Posodobljeno 04. junij 2015 17.46 | Piše: STA, S. U.

Informacija SDH o postopkih prodaje Telekoma ni prepričala cele vladne ekipe.

LJUBLJANA – Vlada se je danes seznanila z informacijo SDH o postopku prodaje Telekoma Slovenije, a ostaja razdeljena glede strateškega značaja kupca. Ministrice SD Anje Kopač Mrak informacija ni prepričala, minister SMC Boris Koprivnikar pa pravi, da so prejeli ključne odgovore, a da s tem ne prevzemajo odločanja o sami prodaji. 

Kot je v izjavi novinarjem po seji vlade zatrdil minister za javno upravo in podpredsednik vlade Koprivnikar, glede na informacije niso opazili težav, postopek prodaje Telekoma Slovenije je pregleden. Odgovori so bili po njegovem mnenju jasni, so pa obravnavali še nekaj vprašanj, na katera bodo po njegovih besedah posebej pozorni prek predstavnikov v nadzornem svetu.

A na vprašanje, ali torej vlada kot skupščina ne bo odločala o Telekomu, je Koprivnikar odvrnil, da ne more ocenjevati, kaj bo vlada delala v prihodnje. »Se je pa danes seznanila s kakovostno informacijo,« je dodal.

Ponudba ni prepričala ministrice

Nasprotno pa informacija glede strateškega značaja edinega ponudnika za Telekom, britanskega finančnega sklada Cinven, ni prepričala ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD Anje Kopač Mrak. Novinarjem je po seji vlade povedala, da tudi po zaupni razpravi vlade o informaciji SDH to vprašanje ostaja odprto in da imajo koalicijske partnerice o njem različna stališča.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je v izjavi novinarjem ob odhodu s seje vlade sicer ocenil, da bo odločitev o prodaji Telekoma sprejel SDH, končne odločitve glede prodaje pa ne pričakuje danes.

Dragonja je sicer napovedal, da bo izjavo o Telekomu danes dal minister za finance Dušan Mramor, ki pa je sejo zapustil brez izjav. Tudi novinarske konference po seji vlade ni bilo. Danes sta sicer odsotna oz. dva od predsednikov koalicijskih strank, Karl Erjavec in Dejan Židan.

Nasprotniki prodaje s protestno izjavo pred vlado

Medtem so nasprotniki privatizacije danes v skupni izjavi pred poslopjem vlade v Ljubljani ponovno izrazili nestrinjanje s prodajo Telekoma Slovenije. Vodja ZL Luka Mesec je ponovil, da je privatizacija strateškega podjetja nesprejemljiva.

Po njegovih besedah bi morala biti ohranitev tega podjetja v državni lasti prioriteta vsake vlade, ki želi biti vsaj približno odgovorna svojim državljanom. »Še posebej pa se Telekom ne bi smel prodajati na način in po ceni, kot se to dogaja sedaj,« je dodal Mesec in pozval k protestu proti prodaji 11. junija.

Predstavnica sindikata Mladi Plus Tea Jarc je dodala, da prodaja največjega telekomunikacijskega podjetja ponazarja vse, kar je narobe s privatizacijo. »Poteka brez pravega mandata državljanov, poteka brez informacij, ki jih pridobivamo samo iz medijev, poteka pod mizo in spodbuja korupcijo,« je dejala.

Danes popoldne naj bi zasedal nadzorni svet SDH, ki naj bi mu uprava predlagala odločitev za prodajo Telekoma. Koalicija je sicer razdeljena glede vprašanja, ali naj o prodaji odloča vlada kot skupščina. To namreč pričakuje SD, medtem ko sta SMC in Desus odločena, da mora v skladu z zakonskimi pristojnostmi o prodaji odločiti SDH.

Deli s prijatelji