PRODAJA

»Prodaja Leda je lahko posledica novega boja za prevzem Mercatorja«

Objavljeno 20. marec 2012 14.41 | Posodobljeno 20. marec 2012 14.41 | Piše: S. J.

Todorić naj bi Ledo prodal Podravki.

Ivica Todorić z Agrokorom prevzema Mercator.

ZAGREB – Ivica Todorić, lastnik Agrokorja že dlje časa prodaja Ledo. Jutranji.hr piše, da naj bi kupec po neuradnih informacijah vira blizu vlade postala Podravka iz Koprivnice. Očitno pa ne gre zgolj za namigovanja, saj je predsednik uprave Podravke Zvonimir Mršić na odgovor, v kateri fazi je prevzem enega izmed 10 najboljših hrvaških podjetij, odgovoril, da so o nakupu podjetja pogovarjajo. Vendar je vir iz Leda zagotovil, da so pogovori pri koncu in da bo kmalu znano, ali se bodo odločili za nakup ali ne.

Todorić hoče za Ledo dve milijardi kun

Lastnik Agrokorja je v nedavnem pogovoru za Jutranji list povedal, da je Ledo dosegel najvišjo vrednost in je zaradi tega na pomembnem razpotju. Todorić se je odločal med tem, da bi vložil več denarja v širjenje Leda in v nove proizvode ali pa da podjetje proda. Očitno se je odločil za drugo možnost.

Mediji predvidevajo, da hoče Todorić za Ledo dve milijardi kun oziroma 266 milijonov evrov. Torej bi morala Podravka za delnico plačati 9000 kun, Ledova delnica pa je na borzi trenutno vredna okrog 6000 kun. Če bi se v Podravki odločili za nakup, bi torej plačali več, kot je Podravkina tržna vrednost.

Podravka bi se rešila izdelkov, ki ne prinašajo dobička

Prevzem bi delno financirali njeni največji delničarji in pokojninski skladi, del bi priskrbeli s posojili in ponudili z dokapitalizacijo. Podravka bi se v primeru nakupa Leda zagotovo rešila vseh svojih izdelkov, ki ne ustvarjajo dobička. Na policah trgovin tako ne bi več videli vode Studenac in nekaterih drugih brezalkoholnih pijač, morda pa bi se znebili tudi mesne industrije Danica. Na borzi pa naj bi ponudili tretjino svojih delnic farmacevtske družbe Belupo.

Todorić naj bi za Ledo hotel dve milijardi kun oziroma 266 milijonov evrov. Podravka bi morala za delnico plačati 9000 kun oziroma kar 3000 kun več od vrednosti, ki jo delnica trenutno dosega na borzi.

Okrepljena Podravka pa bo znova zanimiva za britansko-nizozemski koncern Unilever, ki je že večkrat poizkusil kupiti Podravko, a je vedno naletel na zaprta vrata tako v Koprivnici kot v bivši vladi, ki jo je vodila HDZ.

Agrokor mora znižati zadolženost

Todorić je že med poskusom nakupa Mercatorja večkrat potrdil, da resno razmišlja o prodaji Leda, ki je vodilna znamka na hrvaškem tržišču sladoleda. Jutranji list je danes zapisal, da je lahko prodaja Leda »neposredna posledica novega boja za prevzem Mercatorja in tudi dejstva, da bo Agrokor letos moral znižati zadolženost«. Agrokor mora do konca leta 2016 plačati še za milijardo evrov posojil.

Deli s prijatelji