POGUMNO

Problematičen je le prvi skok

Objavljeno 15. april 2014 22.10 | Posodobljeno 15. april 2014 22.12 | Piše: Primož Škerl
Ključne besede: akrobacije

Pogumni fantje so z akrobacijami na motorjih navdušili obiskovalce celjskega sejemskega četverčka Avto in vzdrževanje.

Adrenalinski šport v kombinaciji z umetnostjo na motorju. Foto: Primože Škerl

Vonj po bencinskih hlapih, zažganih gumah in žaru bližnjega gostinskega ponudnika ter zadrževanje diha, izbuljene oči, vzdihovanje in spontano ploskanje – vse to so sestavni deli motorističnih performansov, ki so se zadnja leta sunkovito razmahnili tudi pri nas. In prav to je zagotovo najprivlačnejši del danes iztekajočega se sejemskega četverčka Avto in vzdrževanje na celjskem sejmišču.

Baletniki na motorjih

»A je fant še v enem kosu?« pripomni obiskovalka, ki je zamižala ob poskusnem pristanku akrobatskega motorista, ki je preletel 22 metrov ter občudovalcem pognal adrenalin po žilah, hkrati pa fantje z motorji v zraku poskrbijo, da pripadniki dežurnih zdravniških služb ne posedajo zdolgočaseno okoli prireditvenega prostora.

Že precej znani motoristični baletnik Rok Bagoroš iz Radencev si je omislil duhovit prikaz vragolij na motociklu, ki bi jih lahko primerjali z veščinami deskarjev ali cirkusantov na kolesih BMX. Temu športu sicer pravijo stunt riding. Sredi lanske sezone si je mladi Prekmurec poškodoval koleno, po sedemmesečni rehabilitaciji pa se je vrnil in v Celju uprizoril prvi letošnji šov. »Mnogi temu pravijo balet na motorju, a sami ne maramo primerjav z baletkami. To je adrenalinski šport v kombinaciji z umetnostjo na motorju, trike in like si izmišljamo sproti ter jih dopolnjujemo in izboljšujemo,« pravi Bagoroš. Trenutno se odpravlja na enomesečno turnejo po Avstriji, saj je član tamkajšnjega tovarniškega moštva KTM, nato pa še v Južno Ameriko. »Sanje so se mi uresničile, s svojimi veščinami se predstavljam po vsem svetu. Prideš v neko državo in ti privrženec pove, da te spremlja po spletu ter pozna ves tvoj program. Res lepo.«

Akrobatsko motoristično skupino FMX Airmada pa je ustanovil nekdanji motokrosist Aleš Rozman, ki je ob sebi zbral mednarodno zasedbo pogumnih fantov, samo trije so Slovenci. »Obstaja od leta 2009, sam sem začel še tri leta prej, po končani 18-letni motokrosistični karieri. FMX pomeni freestyle, airmada pa pooseblja nekakšno zračno skupino,« pove. In res se ob ogledu njihovega nastopa zdi, da bo nekdo preletel streho prireditvene dvorane. Lani je Rozman nastopil kar 40-krat, največ v Italiji in Franciji. Pozimi vragolije zganja z motornimi sanmi. »Vsak trik dopolnjuješ z vajami in izboljšavo tehnike, vsak dan se učiš. Razmik med mizama je vselej enak, ne moreš zgrešiti, čeprav se zgodi, da se kdo poškoduje. Sam imam že nekaj let srečo. Problematičen je samo prvi skok, saj ga opraviš v novem okolju. Včasih skačeš na asfaltu, travi, zemlji, zaletišče je lahko krajše, prostora za zaustavljanje pa manj. A hitro pridobiš občutek.« Na dobro nezgodno zavarovanje pa tudi ne gre pozabiti. 

Deli s prijatelji