UVK

PRO Plus presenečen zaradi kazni

Objavljeno 24. februar 2012 16.12 | Posodobljeno 24. februar 2012 13.05 | Piše: D. P., STA

Trdijo, da niso ovirali preiskave.

Ker ni vrnil sposojenih 5000 evrov, sta jih hotela štirikrat več (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Urad RS za varstvo konkurence (UVK) je medijski hiši PRO Plus naložil denarno kazen v višini 105.000 evrov, ker je podjetje v začetku lanskega avgusta oviralo pooblaščene osebe UVK pri izvajanju preiskave.

Namesto 500, le 100 tisočakov

Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence sicer določa, da lahko urad podjetju, ki ovira pooblaščene osebe pri izvajanju pooblastil, naloži denarno kazen v višini do enega odstotka njegovega letnega prometa v predhodnem poslovnem letu, kar naj bi v konkretnem primeru znašalo skoraj 530.000 evrov. Urad naj bi se po poročanju Dnevnika za »milejšo« kazen odločil, ker je PRO Plus po začetnih zapletih sodeloval v preiskavi in ker je takšno kazen izrekel prvič od uveljavitve zakona.

Trdijo, da niso ovirali preiskave

Šlo je sicer za preiskavo, za katero se je UVK odločil na podlagi prijave konkurenčnih televizijskih hiš, in sicer TV3 in Televizije Slovenija, ki sta PRO Plusu očitali, da zlorablja svoj domnevno prevladujoči položaj na trgu televizijskega oglaševanja. Čeprav so pri PRO Plusu že lani zagotavljali, da nobena oseba ni ovirala preiskovalnih dejanj UVK, uslužbencem urada naj ne ni bilo nemudoma omogočeno zavarovanje dokazov – pisarne so lahko zapečatili šele uro in pol po vstopu v medijsko hišo.

Čeprav pri UVK, ki mora postopek končati v dveh letih, zagotavljajo, da so njihovi uslužbenci pridobili soglasje zaposlenih v PRO Plusu za pregled njihove službene elektronske pošte, ki se je nanašala na poslovanje podjetja, je PRO Plus po opravljeni preiskavi sprožil postopek pri informacijskem pooblaščencu zaradi domnevne kršitve varstva osebnih podatkov.

Z vsemi pravnimi sredstvi

»Odločitev UVK nas je presenetila. Nenavadno je, da je urad do svoje ugotovitve prišel kar pol leta po preiskavi. Okoliščine še preučujemo, vsekakor pa bomo proti tej odločitvi uporabili vsa pravna sredstva,« pa so v odziv odločitvi zapisali na PRO Plusu.

Deli s prijatelji