NA KOŽO

Prizadevanja ali le zavzemanja?

Objavljeno 29. avgust 2014 00.20 | Posodobljeno 29. avgust 2014 00.21 | Piše: Jadran Vatovec

Pred prodajalci megle bi se (kvečjemu) lahko obvarovali z apotropejskim obredom.

Jadran Vatovec.

Politika je ...! Kako že gre? V tem hipu se nikakor »ne morem spomniti« sopomenke, ki so jo že naši predniki uporabljali za politiko, prepričan pa sem, da se zanjo ne bi odločili, če za to ne bi imeli tehtnega razloga. In upal bi si trditi, da politika danes ni prav nič boljša od tiste, ki so jo bili že naše babice in dedki primorani prenašati in, enako, to velja še danes, plačevati. Pa poglejmo: tudi današnji domnevno novi in drugačni politiki nas poskušajo navduševati s floskulami o svojem, vau, zavzemanju za pravno državo, za učinkovitejši boj proti korupciji, v prid enakomernemu in trajnostnemu razvoju itn. Sočasno pa bi očitno kar vsi po vrsti najraje postali evropski komisarji. Če bi bilo mogoče.

O, ja, seveda se imate vso pravico vprašati, kaj je narobe z vašimi sodržavljankami in sodržavljani, ki zaupajo prodajalcem megle. Zakaj jim, denimo, verjamejo kljub temu, da slednji, potem ko se pred volitvami tako širokoustijo, češ da si bodo prizadevali, da bi za našo državo našli izhod iz največjih zadreg, po volitvah v naglici poiščejo predvsem vhode v različne državne ustanove, kjer bodo lahko vsaj nekaj naslednjih let uživali na vaš račun? Smola, tiste, ki spet in spet nasedajo političnim iluzionistom – ja, kakšna slepota je človeka! –, bi pred usodo kvečjemu lahko obvarovali z zelo premišljeno izbranim apotropejskim obredom. Če bi takšen obred, kajpak, obstajal.

Dejstvo je, da so naši politiki v svojem (ne, ne samo na prvi pogled) preživetem linearnem svetu pravzaprav zelo, celo izjemno uspešni. Zase, se razume. Vsakič, ko namreč dogodek ali odločitev A vpliva na odločitev B, B na C, C na D in potem pač še D na E, bo naša politična elita zagotovo znala mojstrsko poskrbeti za to, da se ji bodo splačale posledice dogodka A, ki se bodo (v zaporedju ABCDE) pokazale pri odločitvi E. Tako imenovani kvantni razmislek o vzrokih in posledicah pa je žal za njih že španska vas oziroma tako rekoč znanstvena fantastika. Na to, da tudi odločitvi D in C vplivata na dogodek A, kot da nikoli nočejo pomisliti. Pa saj jim niti ni treba. Ker za to ne bi prejeli nobenega dodatnega plačila? 

Deli s prijatelji