ODHOD

Privezano Burjo
 odpihnilo na jug

Objavljeno 16. maj 2015 00.00 | Posodobljeno 16. maj 2015 00.00 | Piše: A. G.

Ladja restavracija kapetana Franja zapušča Slovenijo.

Nekdanja minolovka je popestrila koprsko ponudbo. Foto: Adrian Grizold

Pred tremi leti smo pisali o izletniški ladji Burja, ki jo je lastnik in kapetan Franjo Žele privezal ob zunanjo obalo prenovljenega koprskega mandrača v dobri veri, da je našel varen pristan in priložnost za delo ter popestritev turistične ponudbe. Pa se je kmalu pokazalo, da je ubral trnovo pot. Ladja restavracija Burja to pomlad žal ni več sestavni del turistične ponudbe na lepo urejeni koprski obali. Pred poletno sezono je odrinila proti jugu, in sicer v dalmatinski Biograd na Moru, kjer nekdanjo angleško minolovko najbrž čakajo boljši časi.

Že marca 2012 je Žele poudarjal, da je privez ob mestnem pomolu oziroma Ukmarjevem trgu predrag. Občinarji bi s privezi radi zaslužili, cena po metru plovila je takrat znašala 3,1 evra, kar je pomenilo 114 evrov na dan in je bilo tudi za navdušenca nesprejemljivo. Pa je Žele stisnil zobe in potrpel, upal je, da se bo lahko dogovoril za nižjo ceno oziroma plačevanje pavšala.

Pa se je uštel. Premagal je birokratske ovire, pridobil soglasja in dovoljenja komunale, Uprave RS za pomorstvo in mestne občine, pohvalil se je, da so ga v Kopru vendarle lepo sprejeli. Po prvih treh mesecih se je zapletlo, le težko si je izboril podaljšanje pogodbe in poskušal uveljaviti nižje stroške. V obupu je našel priložnost – iz Kopra se je z ladjo podajal še na delo v sosednji Trst, kjer so pokazali veliko zanimanja, a niti to ni šlo. Naša nadvse tipična zgodba je pripeljala do grenkega konca.

S 37 metri dolžine je bila Burja po kapitanovih besedah naša največja potniška ladja, tudi katamarana Beneški princ, ki slovensko Obalo iz Izole povezuje z Benetkami, smo že zdavnaj prodali sosedom Hrvatom.

Burja je v Koper priplula decembra 2011 iz Portoroža, kjer je vztrajala 20 let. Žele je upal, da bo njegova plavajoča ribja restavracija s panoramskimi plovbami po zalivu in vzdolž obale bolj spadala v prebujeno koprsko okolje, kjer ne bo odvisna le od poletne sezone. Z nje je zadišalo po sardelah, kalamarih, brodetu, točili so rdeče in belo pa pivo, sprejemali razposajene družbe ali romantične posameznike … Kljub hudim časom je imel Franjo redne goste, največ pozno popoldne in zvečer, ko se je ladja vračala z izletov po morju. No, z romantiko je zdaj konec. 

Deli s prijatelji