SHOD

Privatizacija je kapitulacija, Telekom je naša last

Objavljeno 11. junij 2015 19.37 | Posodobljeno 11. junij 2015 22.41 | Piše: M. U., T. L.

V Ljubljani se je zgodil protest proti privatizaciji. Zbrani vladi sporočajo, da se bodo, če jih tokrat niso slišali, vrnili v večjem številu.

Foto: T. L.

LJUBLJANA  – V prestolnici je potekal protestni shod proti privatizaciji, ki ga je organizirala Koalicija proti privatizaciji. Protestniki so se začeli zbirati na Prešernovem trgu, shod pa so zaključili na Trgu republike, pred stavbo državnega zbora. 

Vladi in poslancem so sporočili, da se bodo, če ne bodo uslišani (da se vsakršna privatizacija državnih podjetij prekine in da se najprej naredi ustrezna strategija), vrnili v še večjem številu. Slišati je bilo vzklike: »Poslanci ljudstva, hlapci kapitala!«

image

Protestniki so zahtevali, da vlada odstopi, in vzklikali: »Nikoli ne bomo kolonija!« Predsedniku vlado pa so sporočili: »Miro Cerar, teci stran!«

image

Policisti so hram demokracije dobro zastražili. Foto: T. L.

image

Tik pred parlamentom je vzdušje že malce bolj vroče. 

image

 

image

Žvižgov in vzklikov, naj dajo tace stran, so bili na ulici, kjer je finančno ministrstvo, deležni tudi minister Mramor, državni sekretar Dragonja in seveda predsednik vlade Cerar. Foto: T. L.

Pred stavbo Telekoma je dogajanje minilo mirno in brez skandiranja, samo z žvižgi in glasbo. 

Po ocenah organizatorjev se je zbralo od 1500 do 2000 ljudi.

image

image

image

Na Dunajski cesti je promet obstal, jeze med vozniki pa ni bilo. Foto: T. L.

Prodaja je izdaja

Še preden se je dogajanje preselilo na Trg republike, so se protestniki napotili do Telekoma z vzkliki 'prodaja je izdaja'.

image

Kot poroča naša novinarka, se je na Prešernovem trgu kljub vročini zbralo približno 500 protestnikov, ki vse besede in pozive govornikov spremljajo glasno, z vzkliki 'buu' in žvižgi.

Privatizacija je kapitulacija

Med drugim so protestniki pozvali: »Ne pozabimo, državna last je naša last, privatizacija je kapitulacija.«

image

Lara Jankovič se je med govorom vprašala, kaj nam bo ostalo, če vse prodamo.

image

Lara Jankovič je pred Prešernovim spomenikom vodila program in napovedovala govornike. Foto: T. L.

Zakaj je Cerarju več do tujine kot do slovenskih delavcev?

Govorci pravijo, da vlada za našimi hrbti prodaja premoženje Telekoma, Krke, Cinkarne Celje, ki so jih desetletja gradili naši starši. Zahtevajo, da se vsa privatizacija ustavi, da se naredi strategija prodaje, in premierju Mira Cerarju zastavljajo vprašanje, zakaj mu je več do tujine kot do lastnih delavcev.

image

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je izrazil nasprotovanje prodaji in okaral delo vlade Mira Cerarja. »S Telekomom bomo prodali del naše dediščine,« je dejal. Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je ocenil, da je država Telekom prodala za drobiž in manj kot polovico njegove dejanske vrednosti. »Prodaja Telekoma Slovenije je le uvod v tretji val privatizacije,« je dejal. Premier je po njegovem mnenju v manj kot letu dni pozabil na vse obljube, ki jih je dal volivcem.

image

Na Prešernovem trgu sta tudi Luka Mesec (ZL) in sindikalist Branimir Štrukelj.

Zaposleni v Cinkarni Celje med protestom brez besed.

image

»Telekoma Slovenije, Krke, Cinkarne Celje in drugih podjetij ne damo«

»15. maja 2015 je vlada sprejela strategijo upravljanja državnih naložb. S tem je izvršna veja oblasti naposled tudi uradno potrdila, kaj si predstavlja pod premišljeno privatizacijo in kaj namerava storiti s preostankom podjetij v državni lasti: seznam prvotnih 15, ki so že v postopku prodaje, namerava z delno ali popolno prodajo razširiti za več kot 70 dodatnih. Telekoma Slovenije, Krke, Cinkarne Celje in drugih podjetij ne damo,« so zapisali organizatorji shoda. 

Deli s prijatelji