ČUDEŽNI PASJI NOS

Prišel je dan, ko je iz mleka nastalo – vino!

Objavljeno 17. december 2013 22.55 | Posodobljeno 17. december 2013 22.57 | Piše: Oste Bakal

Ker pa cariniki nimajo le ostrega vida, ampak tudi še kako dobre nosove, so kajpak v istem hipu zaznali dobro znani vonj žlahtne kapljice.

Soboški cariniki z delom izplena (Fotografije: Curs)

MURSKA SOBOTA - Le kaj bi lahko bilo v češki cisterni  deklarirani za prevoz mleka –na poti z zahoda na vzhod? Morala bi biti prazna, saj na Češkem namolzejo toliko mleka, da ga imajo za izvoz, ne pa za uvoz. Zato so se tudi soboški cariniki začudili, zakaj se je ena od njih v domovino vračala polna.

Carinski nosovi zavohali vino

»Cariniki mobilnega oddelka Murska Sobota so opravljali carinsko in trošarinsko kontrolo na pomurski avtocesti in vzporednih cestah. V Dolgi vasi so ustavili češko cisterno za prevoz mleka. Nenavadno se jim je zdelo, da je polna, zato so se odločili, da si tovor ogledajo,« je dejal vodja soboškega mobilnega oddelka carinskega urada Bojan Cifer.

Že med ogledom so ugotovili, da se barva mleka ne ujema z barvo 25.960 litrov tekočine v cisterni. Ker pa cariniki nimajo le ostrega vida, ampak tudi še kako dobre nosove, so kajpak v istem hipu zaznali dobro znani vonj žlahtne kapljice. »Pošiljke vina, ki je trošarinsko blago, ni spremljala ustrezna dokumentacija, zato smo cisterno in tovor zasegli, v nadaljnjem postopku pa bomo ugotavljali druge okoliščine,« pojasnjuje Cifer in dodaja, da so po črki zakona »iz cisterne vzeli vzorce tekočine ter jih poslali na analizo v carinski laboratorij pri generalnem carinskem uradu«.

Tako bo šele po preiskavi znano, za katero sorto vina gre, kdo ga je prodal in kdo je kupec. Voznik namreč po naših informacijah trmasto molči in se izgovarja, da sploh ne ve, kaj je prevažal. Ko in če se vrne v Slovenijo, bo zanj sankcijo ali nadaljnji postopek določil prekrškovnik Carinskega urada Murska Sobota, kjer so že izdali odredbo o prodaji zaseženega vina. A se bo to vino na trgu znašle le, če bo analiza pokazala, da je v skladu z našo zakonodajo.

Pa bi ga sploh kdo hotel, saj ga še sami pridelamo veliko in ga imamo (tako kot Čehi mleka) na pretek, torej za izvoz, slovenske vinske kleti pa so prenatrpane? Verjetno se bo kdo že našel, saj bo njegova cena nižja od tržne.

Zasegli tudi kaviar

Po nenavadnem, a zanimivem odkritju nam je nekaj zanimivih podatkov o delu in žetvah slovenskih carinikov navrgla še tiskovna predstavnica Cursa Sabina Langus Boc. Izvedeli smo, da je pri njih zaposlenih 1417 ljudi, poleg vseh nalog pa imajo tudi mobilne oddelke. Gre za posebno opremljene in izurjene skupine za nadzor v cestnem, železniškem, poštnem, pomorskem in zračnem prometu.

Kjer koli v Sloveniji lahko ustavijo vaše vozilo, ga preiščejo, vas legitimirajo, pregledajo blago in dokumente, preverijo gorivo, vinjeto na našem vozilu ali celo opravijo osebni pregled.

Iščejo in najdejo pa marsikaj; od drog do eksploziva in orožja, zaščitenih živali, predmetov neprecenljive kulturne vrednosti... Samo do oktobra so mobilni oddelki odkrili kar 3070 prekrškov. Med zaseženim blagom so prevladovali tobak in tobačni izdelki; v devetih primerih je bilo tako zaseženih 1,114.410 cigaret in 1054 kilogramov tobaka. Odkrili so tudi 1914 steklenic penečega se vina, 220 litrov žganjic in 2047 litrov piva. V tem obdobju so opravili 4155 kontrol namenske uporabe energentov v prevoznih sredstvih in delovnih strojih ter odkrili 356 prekrškov.

Še kaj bi se našlo, denimo 409 kilogramov mrtvih ptic, 2118 kosov parfumov in različnih kozmetičnih izdelkov, 1631 kosov bižuterije, 1500 kilogramov tekstilnih izdelkov ter obutve, v 52 primerih orožje in eksplozivne snovi, teleskopske palice in gumijevke, 188 kosov športnega orožja in daljnogledov, rezervne dele za motorje in različna zdravila. Na področju zakona o deviznem poslovanju pa so mobilni oddelki zasegli 59.680 evrov in osem tisočakov kun.

In da ne pozabimo še na en in – vsaj tako kot v primeru vina slasten – zaseg: slab kilogram prvovrstnega kaviarja.

Deli s prijatelji