PEKLENSKE TEMPERATURE

Pripravite se na novi vročinski rekord

Objavljeno 05. avgust 2013 13.22 | Posodobljeno 05. avgust 2013 13.22 | Piše: S. J.

Ohladilo se bo šele v petek, do takrat pa utegne pasti še kakšen vročinski rekord.

Vedno več ljudi si osvežitev poišče ob bližnji reki, jezeru, in čeprav je nevarno, tudi v gramoznici.

LJUBLJANA – Včeraj sta temperaturna rekorda padla v Ljubljani in Postojni, v prestolnici se je živo srebro povzpelo na 38,4 stopinje Celzija, v Postojni pa na 36,8 stopinje. Vročina se bo po vsej Sloveniji nadaljevala tudi danes, obetamo si lahko od 33 do 36 stopinj, na Primorskem tudi do 38 stopinj Celzija, piše Agencija RS za okolje (Arso). Danes bo najtoplejše na Goriškem, Vipavskem in Primorskem, kjer lahko pričakujejo do 39 stopinj Celzija.

Jutri se bodo temperature čez dan povzpele do 38 stopinj.

Prave osvežitve ne bo

Vroče vreme se bo nadaljevalo do četrtka, pravi dežurni prognostik Jure Cedilnik: »Po četrtku je možno nekaj padavin ali neviht, vendar o pravi osvežitvi ni mogoče govoriti, saj bo še vedno okoli 30 stopinj Celzija in še bolj soparno. Kljub temu se bo trend najvišjih temperatur prekinil.«

Novi vročinski rekordi

Danes popoldne bo znova povišana koncentracija ozona.

Toda temperaturni rekordi bi lahko padali tudi danes: »Na Goriškem ali Primorskem se bi danes utegnilo zgoditi, da pade kakšen vročinski rekord. Rekorda pa ne gre izključiti niti v sredo in četrtek, saj bo še vedno zelo vroče, pihati pa bo začel jugozahodnik.« Takrat bo najbolj vroče zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, danes pa si ravno osrednja in vzhodna Slovenija lahko oddahneta, saj ne bo tako vroče kot včeraj, dodaja Cedilnik.

Vroče je tudi v preostali Evropi

Visoke temperature grozijo tudi preostali Evropi, danes in jutri bo vročinski val zajel še Hrvaško, Italijo, Madžarsko, Poljsko in Črno goro.

Opozorilo

Predvsem na Primorskem je zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi.

image

Deli s prijatelji