NE DAJO SE

Pripravite se: avtobusov zaradi stavke ne bo

Objavljeno 03. september 2017 23.50 | Posodobljeno 03. september 2017 23.51 | Piše: STA, Ma. M.

Pogajanja med vodstvom skupine Arriva Slovenija in stavkovnim odborom niso bila uspešna, zato bodo vozniki avtobusov pri Arrivi v ponedeljek ob 8. uri začeli stavkati.

KOPER – Arriva Slovenija je predlagala, da se stavka preloži, obe strani pa bi skušali sporna vprašanja razrešiti v postopku mediacije. »Vodstvo skupine Arriva Slovenija ostaja mnenja, da je možnost vključitve tretje osebe pri iskanju soglasja med zaposlenimi in delodajalcem najpravičnejša rešitev. Obenem pa je ta možnost tudi boljša, bolj razumna in bolj smiselna rešitev od napovedane stavke,« so zapisali v današnjem sporočilu.

Pet sestankov brez rešitev

Stavkovni odbor ni sprejel predloga o reševanju spora z mediacijo in vozniki bodo v ponedeljek začeli stavkati. »Mediacija pride v poštev, če je pripravljenost na drugi strani. Na vseh petih pogajalskih sestankih tega od delodajalca nismo zaznali, tako da mediacija zaradi tega za nas ni bila rešitev,« je dejal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

Vodstvo je nad odločitvijo stavkovnega odbora razočarano. »Vseskozi smo si s stavkovnim odborom prizadevali za uspešno reševanje sporov in se zavedamo, da stavka ni izhod za rešitev težav. Trdno smo prepričani, da je vključitev tretje osebe lahko rešitev nastale situacije,« je dejal direktor in predsednik uprave družb skupine Arriva Bo Karlsson. »V stavkovnem odboru smo ogorčeni nad tem, da kljub temu, da smo v petek omejili stavkovne zahteve, delodajalec ni dal nobenega korektnega in konkretnega predloga, ki bi vodil v to, da do fizične stavke ne bi prišlo. Stavkovnemu odboru ni ostalo nič drugega, kot da se stavka v ponedeljek začne,« je dejal Volf. »Bili smo pripravljeni tudi danes sprejeti kakršen koli predlog, da se urna postavka zviša v skladu z našimi predlogi, ki smo jih dali v petek.« Stavka je po Karlssonovem mnenju neupravičena, saj da je skupina Arriva vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe ter tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami. Stavkovni odbor je po navedbah vodstva spoznal nezakonitost svojega prvotnega predloga minimalnega števila prevozov in pristal v njegovo spremembo, pri čemer je zaprosil skupino Arriva Slovenija za seznam linij, ki morajo biti izvajane v času stavke. Skupina Arriva Slovenija jim bo posredovala seznam linij, ki predstavljajo zakonsko določeni minimum delovnega procesa.

Izvajali bodo le šolske prevoze in prevoze na delo in z dela

Volf je pojasnil, da bodo v času stavke izvedeni šolski prevozi ter prevozi na delo in z dela. »Od delodajalca pričakujemo, da nam izroči njihove zahteve o zakonskem minimumu. Ko bomo to dobili, se bomo do tega tudi uradno opredelili. Stavkovni odbor ne bo kršil zakonskega minimuma. Pozivamo vse uporabnike tega potniškega prometa, da stavke ne vzamejo kot stavke proti uporabnikom. Vozniki avtobusov samo zahtevajo pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo. S tem ko bodo vozniki avtobusov pošteno plačani in bodo imeli ustrezne delovne razmere, bodo tudi storitve, ki jo ponujajo uporabnikom, bolj kakovostne.«

 

 

Deli s prijatelji