SLOVENSKA 'POMOČ'

Pripravite denarnice: Cipras vam utegne vzeti 600 evrov

Objavljeno 26. januar 2015 13.59 | Posodobljeno 26. januar 2015 14.06 | Piše: E. N.

Menite, da je zmaga ultralevičarske Sirize notranjepolitična stvar Grčije? Ko vas bo udarilo po žepu, boste hitro drugačnega mnenja. Izračuni kažejo, da bi vsak Slovenec v najslabšem primeru zaradi Grkov lahko izgubil celo do 600 evrov. Zakaj? Berite naprej.

Vodja Sirize Aleksis Cipras je že napovedal, da je zategovanja pasu v Grčiji konec. Po domače to pomeni, da Grčija utegne kaj kmalu prenehati izpolnjevati svoje finančne obveznosti, ki si jih je nakopala zaradi desetletij ležernega življenja na tuj račun.

Menite, da pretiravamo? Preberite si članek o tem, kako udobno je bilo biti delavec v Grčiji: dobivali so dodatke za ogrevanje službenih vozil, prosti dnevi so pogosto pri njih trajali 28 ur, za umivanje rok pa so železničarji dobivali 420 evrov dodatka. In kaj porečete na bonuse za pravočasen prihod v službo?image

Vendar zibelki demokracije, kot tudi pravijo tej balkanski državi, ne more biti v čast politika »pišmeuhovstva«, kot si jo je zamislil Cipras. Upnikom je kar sporočil, naj velik delež od kar 320-milijardnega dolga Grčije preprosto – odpišejo. 

Apokaliptični scenarij: Cipras gre na vse ali nič; dobi nič in Grčija bankrotira

Ta scenarij bi bil za vas in vašo družino najslabši. Slovenija je namreč prek poroštev Grčiji pomagala z 1,2 milijarde evrov. Preberite še enkrat: Slovenija garantira z 1.200.000.000,00 evra, da bodo Grki svoje gospodarstvo spravili v red. Pozor, to sicer ni bilo izplačilo v denarju, ampak poroštvo prek evropskega mehanizma, ki se mu učeno reče EFSF. Smo pa slovenski davkoplačevalci Grkom pomagali tudi še z 237 milijoni evrov posojila.

Če bi nova grška vlada vztrajala pri pamfletih, ki jih je na predvolilnih shodih všečno trosil Cipras, in hkrati ne bo dosegla dogovora z Brusljem, lahko Grčija odleti iz evroobmočja, bankrotira in preneha plačevati vse svoje obveznosti. Cipras za uresničitev svojih predvolilnih obljub, to je dejstvo, denarja pač nima. Na grških bankomatih bo v nekaj dneh zmanjkalo denarja, nadaljnji scenarij pa utegne spominjati na kakšno grozljivko, ki bi Grčijo bolj približala somalijskemu kot kakšnemu sodobnemu evropskemu gospodarstvu.

image
 

V takšnih razmerah bi upniki zahtevali unovčitev poroštva, kar bi neposredno udarilo Slovenijo. To bi namreč pomenilo, da je vsak Slovenec, od včeraj rojenega dojenčka do 100-letnega upokojenca, potencialno ob 600 evrov, ki jih trenutno 'garantira' Grkom.

Nenavadno je, da naj bi večstomilijonsko breme tovrstnega odpisa dolga, ki bi padlo na poštene in delavne Slovence, bilo menda koristno za nas? Vsaj tako pravi ideološki dvojček Sirize pri nas, stranka Združena levica, o čemer smo že poročali.image

image
Pod rdečo zvezdo: Aleksis Cipras. Foto: Reuters

Edina možnost: Cipras dobi učno uro iz ekonomije

Analitiki napovedujejo, da se opisani apokaliptični scenarij ne bo uresničil že preprosto zato, ker noben Grk ni pripravljen na posledice finančnega boja z Brusljem po načelu 'vse ali nič'.

Unija ima namreč ta trenutek v igri precej boljša orožja za prepričevanje Grkov: če ne bodo izpolnjevali že danih obljub, preprosto ne bodo dobili novih obrokov posojil, s čimer so ogrožena izplačila plač in vsega drugega. Zato analitiki pravijo, da utegne Cipras v Bruslju dobiti nekaj majhnih odpustkov, na primer podaljšanje rokov za odplačila posojil in znižanje obrestnih mer. S tem bi si kupil nekaj časa in razbremenil breme varčevalnih ukrepov. 

Deli s prijatelji