SMRT IN RAZŽALITEV

Pripadnika eks SDV spravila Leljaka pred sodnika

Objavljeno 20. januar 2015 17.08 | Posodobljeno 20. januar 2015 17.08 | Piše: STA, K. K.

Leljak trdi, da je Silvo Gorenc odgovoren za likvidacijo Stjepana Crnogorca, Milan Dorič pa za smrt Nikice Martinovića.

Leljak s svojo peto zaporniško knjigo

MURSKA SOBOTA – Publicist Roman Leljak je danes sedel na zatožno klop, saj ga nekdanja pripadnika Službe državne varnosti (SDV) Silvo Gorenc in Milan Dorič tožita zaradi razžalitev. Kot je po predobravnavnem naroku dejal Leljak, navedbe, da je Gorenc odgovoren za likvidacijo Stjepana Crnogorca, Dorič pa za smrt Nikice Martinovića, niso žalitev, ampak resnica.

Dokazi so v arhivih

Predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine RS Leljak je na predobravnavnem naroku, kot je povedal za STA, sodišču med drugim predložil dokaze Arhiva RS in drugih arhivov. Iz njih po njegovih besedah izhaja, da mora vsako posebno akcijo odobriti načelnik SDV. Poleg tega je predložil tudi potrdilo o plačilu 20.000 ameriških dolarjev in 70.000 takratnih jugoslovanskih dinarjev, ki jih je Gorenc plačal za ugrabitev Crnogorca, ter številne druge dokaze.

Za priče je med drugim predlagal zaslišanje Borisa Muziča, ki je vodil takratno ugrabitev Crnogorca, in tedanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Marjana Orožna. Gorenc naj bi po navedbah Leljaka na sodišču poudaril, da je bil sam na čelu zveznega SDV in da je to izvedel slovenski SDV. Ob tem pa je predlagal zaslišanje žene in hčerke, ki naj bi pojasnili, kako so se počutili razžaljeni.

Bo sodišče izvedlo vse dokaze?

Leljak upa, da bo sodišče sledilo načelu resnice, »da je za kaznivo dejanje zelo pomembno, ali gre za resnično ali neresnično trditev ter da bo sodišče izvedlo vse predlagane dokaze«. Sodnik Branko Palatin bo o dokaznih predlogih odločal v prihodnje, začetek sojenja pa bo 26. februarja.

Leljak je v svojih knjigah, družbenih nastopih in po družbenih omrežjih nekajkrat zapisal, da je Gorenc kot nekdanji načelnik zveze SDV odgovoren za ugrabitev in likvidacijo hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca leta 1972. Dorič pa naj bi leta 1975 izvedel operativno akcijo proti hrvaškemu emigrantu Nikici Martinoviću.

Deli s prijatelji