ORGLICE

Prinesli so jih v žepih

Objavljeno 04. maj 2015 00.45 | Posodobljeno 04. maj 2015 00.45 | Piše: Mojca Marot

V Begunjah so nedavno zvenele orglice, ljudski inštrument, ob katerem so se zabavali že naši dedki in babice, še danes pa se z njimi veseli staro in mlado.

Ko je Marjan Urbanija s Sejmarji zaigral Avsenikovega Pastirčka, je doživel tako bučen aplavz, da je moral vse skupaj ponoviti. Foto: Samo Paušer

Potegnemo jih iz žepa in že je koncert. Tako pravijo vsi, ki znajo igrati na orglice oziroma ustno harmoniko in so se udeležili devetega srečanja, ki ga je organizirala Galerija Avsenik - Hohner, ki je zdaj na novi lokaciji, nasproti gostilne in restavracije Avsenik v Begunjah. Orgličarji so se najprej podučili, kako servisirati in uglasiti orglice, sledil pa je koncertno obarvan program s številnimi nastopajočimi.

Letos so v goste povabili orgličarsko skupino iz Italije Trio Armonauti, ki igra blues, jazz in tudi italijanske popevke. Njeni člani so nastopali že po vsem svetu, v Begunjah pa so se med drugim predstavili z Avsenikovo zimzeleno skladbo Igral sem na orglice. Če bi bilo v muzeju kanček več prostora, bi se družabni dogodek spremenil v plesni večer, tako zabavno je bilo. Za dobro voljo in smeh med zbranimi pa je še dodatno poskrbel Belokranjec Toni Gašperič.

Da orglice niso samo inštrument odraslih, sta dokazala osemletni Kai Nechtelberger, ki je doma ob Vrbskem jezeru, ter podmladek Sorških orgličarjev, ki je za nastop izbral melodije, zapisane v pravkar izdanem priročniku enajstih Avsenikovih skladb za začetnike z naslovom Igral sem na orglice. Gre za novo knjižico avtorjev Urške Urbanija Žun in Marjana Urbanije, dolgoletnega orgličarja in tudi mentorja Avsenikovih tečajev orglic, ki jo je izdala Založba Avsenik in katere izdajo so posvetili izjemnemu kitaristu in orgličarju Levu Ponikvarju - Levčku, članu Avsenikovega ansambla, brez katerega tega glasbila pri Avsenikih najbrž ne bi bilo. 

Deli s prijatelji