KNJIŽNICA REČI

Prineseš čevlje, odneseš šotor

Objavljeno 01. februar 2015 16.06 | Posodobljeno 01. februar 2015 16.06 | Piše: Ajda Janovsky

V Savskem naselju v Ljubljani je odprla vrata prva izposojevalnica stvari pri nas – Knjižnica reči. Tam si lahko brezplačno izposodite najrazličnejše predmete.

Seznam stvari, ki jih knjižnica sprejema. Foto: Igor Modic

LJUBLJANA – Sodelovanje v Knjižnici reči se začne tako, da podarite katerega od predmetov s seznama želja, ki je razobešen na veliki tabli ob mizi za izposojo. Razdeljen je na tematske sklope gospodinjstvo, potovanje, šport, tehnologija in zabava, ustvarjanje, otroci. Ob našem obisku smo prebrali, da potrebujejo glasbene inštrumente, otroški stolček za kolo, prenosni računalnik in družabne igre. Vsak predmet na seznamu si je želelo najmanj pet ljudi, s katerimi so se pogovarjali organizatorji.

Pri projektu so se zgledovali po Knjižnici reči, ki že nekaj časa uspešno deluje v Berlinu. »Nekdo prinese neko stvar, ki je malo dražja, nekdo drug pa kaj cenejšega – tu se ne dela razlik. Oba sta lahko člana, ne glede na vrednost predmeta, ki ga prineseta. To se mi zdi zelo pomemben vidik,« razkriva Aidan Cerar iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki je skupaj z Mestno občino Ljubljana sodelovala pri projektu. Kdor ne prispeva predmeta, se lahko včlani s plačilom članarine, ta znaša 30 evrov.

Namesto kavice

Ko postanete član, si lahko za določen čas izposodite kar koli iz zbirke. Trenutno so to denimo boksarske rokavice, vrtne škarje, lego kocke, brusilka, žaga, friteza, prenosna pečica, likalnik, invalidski voziček, hodulje za starejše, multipraktik. »Predmeti so razdeljeni v tri kategorije: tisti, ki si jih lahko izposodiš za en dan, en teden ali dva tedna. »Šotor se da na primer izposoditi za dva tedna, saj je to smiselno, glede na to, da ga bomo najbrž vzeli na počitnice. Športni rekvizit lahko obdržimo en teden, orodje pa en dan, da hitreje kroži.«

Tako kot v navadnih knjižicah bodo morali zamudniki plačati zamudnino. A o času izposoje se lahko dogovorite. »Če kdo potrebuje predmet do recimo šestnajstega, plača podaljšanino, ki znaša od evra do dveh na dan. Če ga potem ne vrne pravočasno, pa seveda plača zamudnino, ki je dvakratnik podaljšanine. Stvari niso zacementirane. To je le prva knjižnica reči. Nočemo zadušiti tega organskega razvoja, ki se bo odvijal skozi delovanje,« razloži Cerar.

Vzpostavljanje in krepitev prijateljskih odnosov sta pomembni vlogi Knjižnice reči. »V blokih smo danes odtujeni, včasih pa smo na kavice hodili s sosedi,« potarna 75-letna Veronika, ki je prišla v družbi najstarejše občanke Savskega naselja, 92-letne Milke, in 86-letne Antonije. »Zdaj bomo pa sem hodili,« je rekla. 

Deli s prijatelji