PRIŽGALI SMODNIK

Princesa zaplesala s pustnim županom

Objavljeno 17. november 2017 14.47 | Posodobljeno 17. november 2017 14.48 | Piše: Jože Miklavc

Topovski strel naznanil pustni čas, igral je ansambel Boj se ga.

Podžupan občine Mozirje Roman Čretnik je nazdravil pustni princesi Zali Kokot in pustnemu županu Dragu Poličniku. FOTO: Jože Miklavc

Etnografski društvo Pust Mozirski vsako leto na martinovo začne pustovanje. Odkar je društvo postalo član Evropskega združenja karnevalskih mest FECC, so začeli tradicijo praznovanja jesenskega pusta. Po ljudskem izročilu je martinovo namreč jesenski pust, tako je zapisano v najstarejših virih, saj naj bi bil to čas zahvalnih daritev za dobro letino in uspešno pašo. V Združenju evropskih karnevalskih (tudi pustnih) mest so zato uvedli čas od martinovega do februarskega pusta kot pustno obdobje. KD Pust Mozirski je ob vključitvi v evrodruščino začel častiti tudi to praznovanje in ga združil z martinovanjem.

Tako so se tudi letos 11. 11. ob 11.11. zbrali na Trgu osamosvojitve pri Grabnarjevi hiši in s posebnim zgodovinskim pustnim topom točno ob napovedanem času prižgali smodnik. Topničar Jože Vodeb - Pepi iz Nazarij je ustrelil, gromko, kot da bi Walter branil mali trg Mozirje ob Savinji. S tem ter z blagoslovom hrastovega soda z moštom, ki ga je sredi placa namestil vinogradnik in trški viničar, donator Mihael Fajfar, je mošt sauvignona postal odlično vino. Ob tem ni manjkalo žlahtnih besed podžupana Romana Čretnika, ki je dejal, da nas vino druži in s pametnim pitjem ter obogatitvijo kulinarike vedri duhove in krepi prijateljstvo.

Ob začetku jesenskega pustnega časa je pohvalil vrle pustnake, ki vse do osrednjega pusta in že kar 126 let skrbno negujejo izročilo prednikov. Ob tem je pristopila nova pustna princesa Zala Kokot (za to in prihodnje pustno leto uvožena iz dežele Kranjske). Ko se je predstavila, je zaplesala s pustnim županom Dragom Poličnikom na poskočno polpleh muziko pustnega ansambla Boj se ga. A se ga ni nihče bal, zažvenketali so kozarci, zadišalo je po mladem, aromatičnem vinu letnika 2017 iz bližnjega Kolovrata, ki da je bilo še posebno dobro zorjeno v kleti večkrat z zlatom nagrajenega in »naj« gospodarja med tamkajšnjimi vinogradniki, Mihaela Fajfarja.

 

Deli s prijatelji