STAVKA

Primorje: Odločitev je padla, v ponedeljek stavka bo

Objavljeno 11. maj 2012 19.16 | Posodobljeno 11. maj 2012 19.28 | Piše: S. J., STA

Zaposleni zadnjega velikega gradbenega podjetja v Sloveniji bodo v ponedeljek stavkali, uprava pa molči.

Še vedno betonirajo. Kdaj bo stekel promet, ne ve nihče

AJDOVŠČINA – Kot smo že poročali, so v Primorju zagrozili s stavko, če jim uprava danes ne bo izplačala razlike marčevskih plač in če ne bo poravnala prispevkov za socialno varnost zaposlenih za zadnje tri mesece. Očitno pa stavka ni več le grožnja, ampak dejstvo, saj so sindikati potrdili sklep, da v ponedeljek ob 7. uri začnejo stavkati.

Koordinacija sindikatov v Primorju namreč kljub napovedim od uprave še ni dobila potrdila, da je bil denar nakazan, kar v koordinaciji razumejo, kot da denarja ni, je povedal sindikalist Bojan Kramar. Uprava zadeve ne komentira, prav tako pa ni odgovorila na vprašanje, ali bodo danes zaposlenim nakazali denar.

Zaradi krize v gradbeništvu je v težave zašlo tudi Primorje. Agonijo so poskušali lani preprečiti z menjavo upravnega odbora, vodenje je po Darku Črnigoju  prevzela Marjana Novak, po njenem odstopu pa Valenčič. Ta naj bi poskrbel za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group iz Atlante vložil 30 milijonov evrov.

Čakali so na pisno potrdilo

Med sestankom koordinacije sindikatov, ki se je začel ob 14. uri, jim je tiskovna predstavnica družbe sicer prišla sporočit, da bo uprava sindikatom najkasneje do 15.30 dala pisno potrdilo, da je denar prišel in da je na računu Cestnega podjetja Nova Gorica, kar naj bi predstavljalo zagotovilo, da bodo sredstva nato prenakazana delavcem, je še povedal sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Kramar.

Spremembe so mogoče v času stavke

Glede na poslovni čas bank se do ponedeljka namreč očitno ne more zgoditi nič novega, je še navedel Kramar, ki pa je dopustil možnost, da se morebiti kaj spremeni v ponedeljek v času izvajanja stavke.

Denar naj bi priskrbel strateški partner

Nova uprava Primorja je napovedala, da naj bi denar za plače prispeval strateški partner, s katerim se dogovarjajo za 30-milijonsko dokapitalizacijo. Med prednostnimi nalogami nove uprave, ki jo vodi Darko Valenčič, v njej pa sta tudi Štefan Činč in Sebastijan Trajkovski, je sicer predvsem zagotovitev nemotenega dela na vseh gradbiščih doma in v tujini ter pridobitev novih naročil, predvsem v tujini.

 

Deli s prijatelji