Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

RAZKRIVAMO

Primorje bo gradilo blok za 24,5 milijona evrov

Objavljeno: 08.04.2011 16:09Posodobljeno: 08.04.2011 16:40

Med osmimi ponudniki so oddali najugodnejšo ponudbo

  • Primorje naj bi blok za Teš 6 končalo do konca leta 2014.
ŠOŠTANJ – Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo za 24,5 milijona evrov gradila družba Primorje iz Ajdovščine. To je potrdil direktor Teša Simon Tot. Primorje so izbrali kot najugodnejšega izvajalca del (med osmimi prispelimi ponudbami), ki je pripravljen blok zgraditi za 10 milijonov evrov manj od predvidevanj investitorja. Gradnjo naj bi končali predvidoma do konca leta 2014.

Blok za 1,2 milijarde evrov

Nadzorni svet se je z izborom Primorja strinjal, vendar je Totu naložil, da v aneksu k pogodbi o gradnji, ki sicer še ni podpisana, odpravi vsa morebitna tveganja zaradi razmer v slovenskem gradbeništvu. Primorje pa mora za gradnjo Teš 6 pridobiti tudi bančne garancije. Za projekt Teš 6 (vrednost celotne naložbe je 1,2 milijarde evrov) bo Holding Slovenske elektrarne (HSE) zagotovil 308 milijonov evrov, Teš 130 milijonov evrov, 200 milijonov evrov posojila bo zagotovila Evropska banka za obnovo in razvoj, ki soglaša z izborom Primorja kot izvajalca del, Evropska investicijska banka (EIB) pa bo prispevala 550 milijonov evrov posojila. EIB sicer za posojilo zahteva poroštvo države – ta bi jamčila za 80 odstotkov posojila oziroma za 440 milijonov evrov. HSE, lastnik Teša, je v Teš 6 doslej vložil že 220 milijonov evrov, Teš pa 19 milijonov evrov. Na strani investitorja je bilo za projekt doslej podpisanih že za 800 milijonov evrov pogodb.

Povezane vsebine

Osrednje novice

Pri dveh letih ne hodi, tehta 7 kg, diagnoze ni

Samanta Kladnik ima razvojne težave, zakaj, zdravniki ne ugotovijo.
Zoran Janković

Konec ljubezni med Jankovićem in Golobom?

Burno zakulisno dogajanje v Pozitivni Sloveniji. Pojavljajo se ocene, da bi na kongresu utegnil slaviti Janković, češ da je do zdaj zmagal na vsakih volitvah, na katerih je sodeloval.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!