DOBRO?

Primite se za denarnice: prihajajo energetske izkaznice, ki ne bodo zastonj

Objavljeno 09. december 2013 19.58 | Posodobljeno 09. december 2013 23.34 | Piše: A. L.

Energetska izkaznica stavbe je obvezna pri prodaji stavbe ali njenega posameznega dela in pri oddaji v najem za obdobje enega leta ali več, je navedeno na spletni strani Energetskaizkaznica.si.

Gradi ji vilo v Gorici pri Moravčah, a ona kljub temu noče nazaj

LJUBLJANA – Televizorji, hladilniki, pralni stroji, tako rekoč vse gospodinjske naprave so opremljene z energetskimi izkaznicami. A po novem, ko bo sprejet energetski zakon – to naj bi se po poročanju Financ zgodilo do konca leta –, bodo energetske izkaznice morale imeti tudi stavbe.

In to seveda prinaša nov strošek. Za 200 kvadratnih metrov veliko hišo naj bi izdelava stala okoli 400 evrov, izkaznica pa bo veljala deset let (cena je sestavljen iz stroška izdelave energetske izkaznice in prispevka za izdajo energetske izkaznice.). Tisti, ki je ne bodo imeli, jih utegne doleteti kazen.

Sicer pa je energetska izkaznica javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Izdelujejo jo neodvisni strokovnjaki, ki so predhodno pridobili licenco, na zahtevo stranke.

Gurs utegne zaradi energetskih izkaznic spreminjati tudi vrednosti nepremičnin, a to šele po tem, ko bodo imeli podatke in jih bodo analizirali.

Obvezna pri prodaji

Ministrstvo pristojno za energijo je izdalo več kot sto licenc neodvisnim strokovnjakom ter okoli 80 pooblastil pravnim osebam izdajateljem energetskih izkaznic.

Energetska izkaznica stavbe je obvezna pri prodaji stavbe ali njenega posameznega dela in pri oddaji v najem za obdobje enega leta ali več, je navedeno na spletni strani Energetskaizkaznica.si. Izpostavljajo, da mora večstanovanjski objekt z vsaj štirimi etažnimi enotami, ki je bil zgrajen do leta 1980, pridobiti energetsko izkaznico najkasneje do leta 2015. Večstanovanjski objekt z vsaj štirimi etažnimi enotami, ki je bil zgrajen po letu 1980, mora pridobiti energetsko izkaznico najkasneje do leta 2030.

Deli s prijatelji