KRIZNI DAVEK

Primite se za denarnice: od bruto plače bodo odtegnili do pet odstotkov

Objavljeno 08. maj 2013 17.00 | Posodobljeno 08. maj 2013 17.00 | Piše: STA, A. L.

Minister Stepišnik je potrdil, da naj bi krizni davek zajel tudi pokojnine.

Minister Stanko Stepišnik.

LJUBLJANA – Vlada v okviru programa stabilnosti predlaga od 0,5- do petodstotni krizni davek na vse bruto prihodke, je po seji ESS potrdil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Končno odločitev o zvišanju DDV bodo sprejeli konec leta, gotovo pa bo prišlo do zvišanja splošne stopnje. Premierka Alenka Bratušek ob odhodu ni dajala izjav.

Na udaru tudi pokojnine

Stepišnik je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta v Ljubljani dejal, da bo krizni davek, ki naj bi v veljavo stopil z julijem letos, zajel vse bruto dohodke, tudi pokojnine, gibal pa se bo med 0,5 in petimi odstotki. Bruto plače v višini polovične povprečne bruto plače bodo obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dveodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače, pa petodstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

O DDV konec leta

V zvezi z zvišanjem DDV je minister potrdil, da bodo končno odločitev sprejeli konec leta, ko bo bolj jasno, kako uspešna bo Slovenija pri zmanjševanju primanjkljaja. Ali bodo res zvišali znižano stopnjo DDV, se tako še niso odločili, zagotovo pa Slovenijo z letom 2014 čaka zvišanje splošne stopnje DDV. Kolikšno bo, se bo vlada prav tako odločila konec leta. Zakon o uravnoteženju javnih financ sicer predvideva dvig DDV, če bo javnofinančni primanjkljaj letos presegel tri odstotke BDP.

Po Stepišnikovih besedah pa danes ni bilo govora o prodaji državnih deležev v podjetjih in bankah. Kaj vse bo Slovenija prodajala, se še niso odločili, bo pa znano v kratkem, je dejal.

Deli s prijatelji