NAGRADE

»Primeri tajkunstva ne smejo vreči črne pike na celoten slovenski menedžment«

Objavljeno 04. marec 2015 20.57 | Posodobljeno 04. marec 2015 20.57 | Piše: STA, T. L.

»Gospodarski oskarji«, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, osmim nagrajencem iz sedmih podjetij.

Stojan Petrič bi šel v slabo banko.

LJUBLJANA – V Ljubljani so danes podelili nagrade Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki jih v zbornici primerjajo s slovenskimi gospodarskimi oskarji. Nagrajencev je osem, prihajajo pa iz sedmih podjetij, šestih regij in šestih panog. Menedžerji so prepričani, da je za uspeh ključna prava ekipa.

Nekdanji predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič, direktor Gen energije Martin Novšak, direktorica Plastike Skaza Tanja Skaza, preminuli direktor družbe Agito Miroslav Brus, direktor družbe Radgonske gorice Gornja Radgona Borut Cvetkovič, direktor podjetja Tehnos iz Žalca Anton Kisovar ter direktor in tehnični direktor družbe Keko – Oprema iz Žužemberka Anton Konda in Jože Štupar so prejemniki nagrad, ki jih je GZS tokrat podelil 47.

Nagrade za samozavest

GZS nagrade podeljuje kot priznanje tistim gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo svoja podjetja. So najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, prejmejo pa jih vodilne osebe družb, ki so v preteklem letu dosegle izjemne rezultate in tako doprinesle k promociji odličnosti, konkurenčnosti, razvoju ter širšim in trajnejšim družbenim spremembam, pravijo v zbornici.

»Nagrade so v prvi vrsti priznanje samim nagrajencem za njihove dosedanje rezultate, po drugi strani pa so tudi spodbuda za samozavest in ambicioznost celotnemu slovenskemu gospodarstvu in družbi, da v Sloveniji še vedno premoremo odlična podjetja,« je ob predstavitvi nagrajencev zgodaj popoldne v Ljubljani poudaril predsednik GZS Samo Hribar Milič. Ta podjetja prihajajo z vseh koncev Slovenije, so nadpovprečno poslovno uspešna, družbeno odgovorna, okoljsko ozaveščena in imajo tudi izjemno visoko notranjo kulturo odnosov med zaposlenimi, je izpostavil.

»Poleg posnemanja želimo z nagradami tudi spodbuditi klimo, da v Sloveniji ni vse tako črno, ni vse tako pesimistično in predvsem da imamo med menedžerji in podjetniki v večini tiste, ki so uspešni in družbeno odgovorni,« je povedal Hribar Milič. »Posamezni primeri tajkunstva ali nezakonitega, nemoralnega delovanja ne morejo in ne smejo vreči črne pike na celoten slovenski menedžment,« je še menil.

Kaj so povedali nagrajenci

Nagrajenci so medtem na popoldanski predstavitvi v prostorih GZS večinoma izpostavili predvsem pomen ekipe in samozavesti. »Prodajamo znanje, smo samozavestni, imamo inženirje, ki so na ravni vsakega Nemca, Japonca, Američana, in kosamo se lahko z vsemi. Ponosno izjavljamo, da smo v zelo ozkem segmentu, kjer nastopamo, center sveta,« je o razlogih za uspeh družbe Keko – Oprema povedal Konda.

»Za nagrado je najbolj zaslužna naša ekipa, ki zna realizirati vizijo v prakso,« je poudarila Tanja Skaza. »Ni nam lahko, a vse, kar počnemo, delamo z veseljem in se pri delu tudi zabavamo,« je izpostavila razloge za uspeh. Podobno je tudi Kisovar menil, da do te nagrade »ne more priti en sam človek, ampak je to strogo timsko delo in delo tudi zadnje snažilke«.

»Počutim se kot poveljnik bojne enote, ki se je 20 let boril na bojišču in bil večkrat prestreljen. Ko je postal prestar za vodenje enote in so ga zamenjali z mlajšim, pa je vojska šla k generalu in predlagala, naj mu dajo medaljo, saj jo zasluži. To medaljo mi je danes pripel GZS,« je o svojih občutkih ob prejemu nagrade povedal Petrič.

Nekateri med nagrajenci pa so se dotaknili tudi vprašanja, kaj bi morali spremeniti v Sloveniji. Novšak je tako menil, da bi morala v Sloveniji delo in ustvarjanje v konkurenčnem mednarodnem gospodarstvu postati vrednoti. »S tem bi država dobila odboj, ki ga potrebuje,« je menil.

Skazova pa je spomnila, da vsako podjetje za dosego cilja potrebuje dolgoročno vizijo in strategijo ter dobro ekipo. »Tako bi morala delovati tudi država. Če si bomo znali postaviti pravo vizijo, po čem smo Slovenci najboljši, in če gospodarstveniki stopimo skupaj, se lahko odlično izkažemo tudi na drugih trgih,« je prepričana.

Deli s prijatelji