SDV

Primera Crnogorac in Martinović brez sklepov

Objavljeno 10. januar 2014 22.54 | Posodobljeno 10. januar 2014 22.56 | Piše: STA, Mo. S.

Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je največ časa namenila umoru hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v 70. letih.

Publicist in zgodovinar Roman Leljak.

LJUBLJANA – Komisija državnega zbora (DZ) za peticije je opravila razpravo o delovanju nekdanje Službe državne varnosti (SDV) skozi prizmo človekovih pravic, pri tem pa je največ časa namenila umoru hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v 70. letih. Oba primera so na podlagi ugotovitev Romana Leljaka začeli znova obravnavati tudi avstrijski organi pregona.

Leljak je na podlagi dokumentov iz Arhiva RS ugotovil, da so Crnogorca julija 1972 v Salzburgu ugrabili pripadniki slovenske SDV, ga prepeljali v Slovenijo, mučili in ubili. Zato je Leljak novembra vložil kazensko ovadbo zoper tri ljudi, med drugim zoper Silva Gorenca, ki je vodil zvezno SDV. Nekdanji ustaški poročnik Martinović pa je bil ubit leta 1975 v Celovcu. Glede njegovega umora je Leljak povedal, da je odkril dokumente, ki kažejo, da je akcijo, v kateri je bil izveden umor, odobril takratni načelnik SDV v Sloveniji Janez Zemljarič.

Leljak je danes ocenil, da so se tuji organi zelo hitro odzvali na nova dejstva o umoru Crnogorca, medtem ko slovensko tožilstvo zadevo še vedno proučuje. Slednje je zato pozval, naj začne delati. Po njegovih podatkih bo avstrijska policija sicer kmalu zahtevala, da ji Slovenija pove, kje je oseba, ki jo še vedno išče.

Rada bi dostojno pokopala svojega brata

Na komisiji je spregovorila Crnogorčeva sestra Bernarda in dejala, da 40 let niso vedeli, kaj se je zgodilo njenemu bratu. Čeprav so na koncu izvedeli, da je mrtev, jim odkritje veliko pomeni. Slovenske oblasti je zaprosila, naj jim pomagajo odkriti bratove posmrtne ostanke, da bi ga lahko dostojno pokopali.

Sekretar hrvaškega združenja Častni pliberški vod Božo Vukušić je spregovoril o primeru visokega uradnika hrvaške obveščevalne službe Josipa Perkovića, ki ga je Hrvaška zaradi domnevnega sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca v Nemčiji aretirala tik pred kratkim na pritisk EU. Po mnenju Vukušića se podoben proces zdaj odpira v Sloveniji. Pri tem upa, da Slovenija ne bo naredila iste napake, kot jo je naredila Hrvaška.

Sklepov niso sprejeli

Na koncu na trenutke zelo polemične razprave je predsednica komisije Eva Irgl komisiji v sprejem predlagala pet sklepov, a so jih člani komisije, v kateri ima večino koalicija, zavrnili. Tako med drugim niso sprejeli sklepa, s katerim bi komisija vse tri veje oblasti pozvala, naj naredijo vse, da bodo svojci našli posmrtne ostanke oseb, ki jih je ubila SDV. Prav tako niso sprejeli sklepa, s katerim bi komisija vse tri veje oblasti pozvala, naj sprožijo ustrezne postopke za pregon tistih kaznivih dejanj SDV, ki še niso zastarala.

V PS so povedali, da sklepov ne bodo podprli, ker zaupajo organom pregona. Irglova pa je napovedala, da bo stranka SDS zahtevala, da DZ o tej problematiki razpravlja na izredni seji.

Deli s prijatelji