ČLOVEKOVE PRAVICE

Primer Vaskrsić: Rubež zaradi 124 evrov je nesorazmeren

Objavljeno 05. marec 2012 19.25 | Posodobljeno 05. marec 2012 21.20 | Piše: M. U., STA

Varuhinja človekovih pravic za varstvo dolžnika, ne da je pri tem ogrožena njegova eksistenca.

Hiše Vaskrsić iz Litije (foto: Črt Majcen).

LJUBLJANA, LITIJA – V uradu varuha človekovih pravic so se vključili v reševanje primera Vaskrsić in sporočili, da ureditev ni skladna z načelom sorazmernosti. Sprejete zakonodajne rešitve v takšnih primerih terjajo premislek, so opozorili pri varuhu. Kot smo prvi poročali v Slovenskih novicah, je družini je namreč litijsko sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov na javni dražbi prodalo hišo.

Varuhinja za varstvo dolžnika, ne da je pri tem ogrožena njegova eksistenca

Kot so pojasnili pri varuhu, se je v primeru Vaskrsić v izvršilnem postopku izterjal relativno nizek znesek dolga, višina katerega je bila v popolnem nesorazmerju z vrednostjo nepremičnine, na katero se je predlagala izvršba. Sprejete zakonodajne rešitve terjajo morebitne dopolnitve oziroma spremembe, so dodali.

Menijo, da bi moralo biti zaradi zagotovitve načela enakosti pred zakonom tudi v izvršilnem postopku zagotovljeno uravnoteženo varstvo upnika, da z izvršbo doseže poplačilo svoje terjatve. Hkrati bi moralo biti zagotovljeno tudi varstvo dolžnika, da pri tem ni ogrožena njegova eksistenca, so pojasnili.

Legitimno, a neskladno z načelom sorazmernosti

Ureditev, ki omogoča prodajo dolžnikove nepremičnine in ima zgolj cilj, da se upniku v izvršilnem postopku omogoči, da pride do poplačila svoje terjatve, je sicer upravičena in legitimna, so zapisali, menijo pa, da takšna ureditev v primerih, kot je ta, ni v skladu z načelom sorazmernosti.

Pri varuhu so v konkretnem primeru naredili tudi poizvedbo v zvezi s postopki, a odgovor še čakajo.
 

Deli s prijatelji