VSTAJA

»Primer Mišič: dokaz, da državno lastnino uzurpirajo mafijske naveze«

Objavljeno 03. september 2013 21.05 | Posodobljeno 03. september 2013 21.06 | Piše: STA, M. U.

Dovolj je plenjenja, v četrtek vstaja pred parlamentom.

Piranski podžupan Gašpar Mišič

LJUBLJANA – Vstajniška gibanja so na današnji protestni novinarski konferenci pred državnim zborom izrazila zahtevo po transparentnem, nekoruptivnem, neklientelističnem vodenju, upravljanju in kadrovanju v državnih podjetij. Da bi se tako kadrovanje ustavilo, v četrtek popoldne pred državnim zborom pripravljajo protestni shod. 

Dovolj je plenjenja

»Vstajniška gibanja imamo enotno sporočilo: dovolj je plenjenja. Zato bomo skupaj v četrtek prišli pred državni zbor, kjer se bomo pridružili shodu proti korupciji in političnemu kadrovanju,« je napovedal Uroš Lubej iz gibanja Vseslovenska ljudska vstaja.

.image

Demokracije ni več

Po oceni Lubeja v Sloveniji več ni demokracije. »Ker tega političnega branika ni več, je spet čas, da državljani Slovenije stopijo v bran temu, kar je še ostalo od Slovenije,« je zatrdil Lubej. Do upravljanja državnih podjetij pa je bil zelo oster nekdanji član uprave Agencije za upravljanje državnih naložb Marko Golob, sicer predstavnik Odbora za pravično in solidarno družbo.

»Primer Mišič: dokaz, da državno lastnino uzurpirajo strankarske in nestrankarske mafijske naveze«

Kar se tiče upravljanja državnih podjetij pa je profesor na Ljubljanski univerzi in sodelavec OECD Andrej Rus zatrdil, da ni nič narobe, če ima vlada vpliv na državna podjetja, saj mora dober gospodar ustrezno upravljati premoženje. »Problem je, da imajo vpliv politične stranke in da si stranke prilaščajo podjetja. Stranke pa niso isto kot država. To je tisto, na kar nas je opozoril OECD,« je povedal Rus. Tudi v drugih protestnih gibanjih so kritizirali upravljanje in kadrovanje v državnih podjetij. Še posebej pa je odmevalo nedavno imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. »Primer Mišič dokazuje, da državno lastnino neovirano in vsem na očeh uzurpira nekdo drug, se pravi strankarske in nestrankarske mafijske naveze,« je bil oster Igor Koršič, predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije. Luka Mesec iz Delavsko-pankerske univerze pa je poudaril, da imenovanje Mišiča izpostavlja predvsem politično kadrovanje in korupcijo, oboje skupaj pa služi kot argument za privatizacijo. 

Mafijsko kadrovanje in sistemska korupcija

Lara Valič iz stranke TRS je opozorila, da je Slovenija soočena z mafijskim kadrovanjem, s plenjenjem, sistemsko korupcijo in pomanjkanjem demokracije. Ostri so bili tudi v Društvu slovenskih pisateljev. Veno Taufer je dejal, da se »plenjenje premoženja slovenske družbe in države brezsramno nadaljuje pred očmi vseh državljanov« ter še dodal, da »lopovi obtožujejo lopove, da so lopovi«.

Funkciji poslanca in predsednika uprave Luke Koper nezdružljivi

Predsednik državnega zbora Janko Veber sporoča, da so v državni zbor od vlade že prejeli akt o prenehanju sekretarske funkcije Gašparju Mišiču. Funkciji poslanca in predsednika uprave Luke Koper sta nezdružljivi, poudarja Veber. Če pa Gašpar Gašpar Mišič funkcije v Luki ne bi prevzel, bi mu poslanski mandat lahko znova nastopil s trenutkom, ko se bo državni zbor seznanil s prenehanjem njegove funkcije v vladi.

Deli s prijatelji