PRED REFERENDUMOM

Primc: Gnojnica, ki je bila zlita name, bo še smrdela

Objavljeno 23. marec 2012 20.33 | Posodobljeno 23. marec 2012 20.34 | Piše: Mo. S.

Meni, da bo šola, če bo zakonik sprejet, otroke odprto spodbujala k eksperimentiranju na področju ljubezenskih zvez.

LJUBLJANA – V nedeljo bo referendum o družinskem zakoniku, ki zadnje tedne buri duhove, danes pa je še zadnji dan, da lahko javno izrazimo svoje (ne)strinjanje, saj opolnoči nastopi volilni molk. V spletni klepetalnici MMC je bil gost Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki se zavzema, da zakonika ne bi sprejeli.

Idealna družina: dva očka in otrok?

Primc ponavlja, da zakonik družinam in otrokom škodi, ker ne priznava temeljnih naravnih dejstev. O aferi s Cicibanom pa je dejal, da za njo stoji dr. Ljubica Marjanovič Umek s filozofske fakultete v Ljubljani, ki je sicer v uredništvu Cicibana in tudi aktivistka Parade ponosa. Ta meni, da se otroci, ki so rasli v istospolnih družinah, od preostalih ne razlikujejo, kar so potrdile tudi številne raziskave. Edina razlika je v tem, da so bolj odprti do drugačnosti.

Zgodba iz Cicibana se Primcu zdi sporna, ker po njegovem otroke sili k dojemanju, da je idealna družina tista z dvema očetoma in otrokom, čeprav je veliko otrok zelo navezanih na mame in jih tako idealiziranje zmede.

O enakih pravicah

Zagotavlja, da imajo otroci v istospolnih skupnostih že zdaj enake pravice kot preostali. Čeprav iz 217. člena zakonika lahko razberemo, da partnerja partnerske ali zunajzakonske skupnosti skupaj ne moreta posvojiti otroka, to še vedno velja samo za poročene pare.

Šola bo spodbujala k homoseksualnosti?

Primca v primeru sprejetja zakonika skrbi, da »bo otrok kmalu iz šole prišel z zamislijo, da razmišlja, da bi poskusil ljubezensko zvezo s punco, potem pa še s fantom, da bo videl, kaj mu bolj leži. Seveda spodbujen iz šole. Če vam je za to vseeno, potem mirno obkrožite za.«

Zaveda se, da ga nekateri označujejo za homofoba in da se te oznake ne bo mogel kmalu otresti. »Gnojnica, ki je bila zlita name, bo verjetno kar nekaj časa smrdela,« zaključuje.

Država si bo vzela preveč pravic

Sporen se mu zdi tudi 181. člen, ki predvideva, da lahko center za socialno delo razgovor z otrokom opravi brez soglasja staršev in jim zavrne vpogled v zapisnik o razgovoru. Meni, da za poseg države v družine ni postavljenih pogojev. Po njegovem bi to moralo veljati le ob sumu spolne zlorabe, nasilja, zanemarjanja ...

Oglasil se bo tudi zaradi nižanja porodniških nadomestil

Na vprašanje, ali bo svoj glas javno zastavil tudi za to, da bi preprečili znižanje porodniških nadomestil, je dejal, da sicer upa, da gre za novinarsko izmišljotino. Če pa to drži, bo takoj po 25. marcu povzdignil glas tudi glede tega.

Preberite si ga sami

Ob poplavi različnih informacij se je verjetno res težko odločiti, kako glasovati, zato vam ponujamo vpogled v družinski zakonik. Preberite si ga v priponki.

Deli s prijatelji