IZOBRAŽEVANJE IN DNEVNICE

Prijavljeni štirje, izbrani dve, tudi Klajnškova

Objavljeno 14. oktober 2014 20.45 | Posodobljeno 14. oktober 2014 20.45 | Piše: P. Pa.

Sodnica, ki je v zapor poslala Janšo, bo za čas trajanja izobraževanja prejemala dnevnice iz EJTN.

LJUBLJANA – Sodnica Barbara Klajnšek bo za čas trimesečnega izobraževanja v Haagu prejemala dnevnice, stroške pa si more kriti sama, pojasnjujejo na ljubljanskem okrajnem sodišču. Klajnškova, ki je na izobraževanju v okviru Evropske mreže institucij za izobraževanje v pravosodju, pa ni edina slovenska sodnica, ki se je udeležila posebnega trimesečno izobraževanje v okviru programa Exchange EJTN 2014. Zaradi izobraževanja bo Klajnškova službeno odsotna vse od 15. septembra do 15. decembra.

Klajnškova med izbranci

»V tem času sodnica prejema dnevnice iz EJTN, pri čemer si mora iz prejetih dnevnic sama kriti stroške letalskih vozovnic, prevoza na delo, bivanja in prehrane. Plačo prejema v Sloveniji (uvrščena je v 47. plačni razred),« so pojasnili s sodišča.

Na EJTN pa pojasnjujejo, da so za omenjeno izobraževanje prejeli štiri prijave, izobraževanja pa sta se udeležila dva sodnika/tožilca. V okviru EJTN poteka še eno izobraževanje, ki pa traja le dva tedna. Za to izobraževanje se je prijavilo 18 kandidatov, izbranih pa je bilo deset, pojasnjuje Aude Magen iz EJTN.

Sodnica, ki je Janšo poslala v zapor, na izobraževanje za najperspektivnejšeimage.

Na ministrstvu za pravosodje imen sodnikov, ki so se prijavili, pa niso bili izbrani, niso razkrili. Pravijo, da je bil center za izobraževanje v pravosodju o izobraževanju obveščen že novembra lani, že v vabilo pa je bilo navedeno, »da končni izbor udeležencev dolgoročne izmenjave opravi institucija, pri kateri izmenjava poteka«. CIP je štiri prijave, ki jih je prejel »rangiral skladno s svojimi pravili, objavljenimi na spletni strani CIP«.

Kdo ima prednost?

In kakšna so pravila? 1. Prednost imajo kandidati, ki še niso bili na izobraževanju v tujini. 2. Prednost imajo kandidati, ki so sodelovali pri izmenjavah, ki so se jih udeležili tuji sodniki in tožilci v letih od 2008–2013 v Sloveniji (kot mentor oziroma sodelovanje pri izvedbi programa izmenjave). 3. Znanje tujega jezika. 4. Funkcija kandidata. 5. Zagotoviti je treba enakomerno regionalno zastopanost sodišč in državnih tožilstev.

CIP je skladno z navedenimi kriteriji na prvo mesto razporedil okrožno državno tožilko, na drugo mesto okrajno sodnico, na tretje in četrto mesto pa strokovne sodelavce. Pojasnili so, da jih je EUROJUST obvestil, da je za izmenjavo izbral državno tožilko in sodnico, o izboru pa je sam obvestil obe kandidatki.

»Glede dvotedenskih izmenjav pojasnjujem, da so se letos uvrstili na dvotedensko izmenjavo (na glavni seznam) skladno s kriteriji selekcije ena sodnica upravnega sodišča, pet okrajnih sodnic, okrožna državna tožilka, dve okrožni sodnici ter sodnica delovnega in socialnega sodišča,« so še sporočili z ministrstva za pravosodje.

Deli s prijatelji