POSLI KAR PO DOMAČE

Prijateljema Tušu in Simoniču grozi osem let kehe

Objavljeno 17. februar 2011 11.49 | Posodobljeno 17. februar 2011 11.49 | Piše: R. S.

Dogajanju okrog najbogatejšega Slovenca ni videti konca

Tuš se po navadi ne želi preveč izpostavljati kameram in bliskavicam.
LJUBLJANA – Spomnimo: Tušmobil, pomemben kos imperija Mirka Tuša, je pred tremi leti od državnega regulatorja Apeka prejel v uporabo frekvenco UMTS za točno 0,00 evra – torej ceneje, kot bi v svojem supermarketu moral plačati za žemljo.

Organi pregona so mu stopili na prste; sumijo ga dajanja podkupnine takratnemu šefu Apeka Tomažu Simoniču. Če mu jo dokažejo, mu grozi do osem let zapora, poročajo Finance.

Kako do frekvence za nič evrov?

Scenarij se bere kot politično-gospodarska kriminalka. Leta 2006 je Tuš prevzel del poslov in opreme propadle ameriške Vege, njene frekvence pa je ob močnem negodovanju konkurentov dobil brezplačno. Simonič takrat potezo pojasni z besedami, da je Tušmobil pozno vstopil na trg mobilne telefonije in je zato v primerjavi z Mobitelom ali Simobilom v nezavidljivem položaju. Kar nekaj časa niso potihnile govorice, da naj bi Mirko prijatelju Tomažu za uslugo obljubil dobro plačano službo v holdingu Tuš. Simonič je to sicer ostro zanikal.

Izguba spomina

Zgodba se dodatno zaplete dve leti pozneje, ko si Mirko Tuš zaželi koncesije za modernejši sistem UMTS, brez katerega njegov mobilni operater nikoli ne bi mogel postati konkurenčen Mobitelu in Simobilu. Dobil jo je z uslugo, ki jo je političnim botrom podaril v zvezi z afero, v katero je bila vpletena državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem. V pričanju proti njej je Mirko nenadoma izgubil spomin.

Ko Apek nato objavi razpis za podelitev koncesije UMTS, nanj ni prijav. Zakaj? Ker je bil razpis objavljen samo v uradnem listu in to tik pred božičem, ko ga razumljivo ni nihče videl. Na spletnih straneh Apeka smo takrat zaman iskali kakršen koli namig, da država išče nove koncesionarje. Razpis torej pade v vodo. Nekaj mesecev zatem v upravnem postopku država koncesijo podari Tušmobilu za nič evrov z izgovorom, da konkurentov, ki bi zanjo plačali, pač ni bilo. Za primerjavo: Mobitel je za koncesijo leta 2001 plačal 100 milijonov evrov, Simobil in T-2 pa leta 2006 pa več kot šest milijonov.

Kos: To je korupcija!


Takratna Kosova komisija za preprečevanje korupcije je bila nad potezo državnega organa zgrožena in je sprejela načelno mnenje, da je Apek postopek izvedel v nasprotju s predpisi in ravnal koruptivno. To je bilo spomladi leta 2009. Danes je Mirko Tuš osumljen dajanja podkupnine, Simonič pa prejemanja. Kot smo že poročali, naj bi Simonič prejel tri stanovanja in verjetno dovolj mobilnikov do konca življenja
Mirko Tuš se doslej ni omenjal v povezavi s tajkunskimi posli in je veljal za primer majhnega človeka, ki mu je s trdim delom uspelo. Vendar zadnja dogajanja na njegov imperij mečejo slabo luč. Poleg mahinacij mu je kriza vzela dobršen del premoženja, Tušmobil je naprodaj, njegove visokoleteče ambicije o, denimo, ustanavljanju lastne letalske družbe pa so le bled spomin. Tuš naj bi sicer še vedno imel okoli 196 milijonov evrov premoženja, ocenjuje revija Manager. To je pol manj, kot ima njegova družba dolgov.
Deli s prijatelji