KORUPCIJA

Prihodnji petek izredna seja o ravnanju Fišerja

Objavljeno 15. maj 2015 16.25 | Posodobljeno 15. maj 2015 16.25 | Piše: STA, A. L.

Z izredno sejo želijo v SDS in NSi spomniti na nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca.

Boštjan Škrlec je bil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, ki ga je v Pahorjevi vladi vodil Aleš Zalar.

LJUBLJANA – Poslanci bodo na izredni seji prihodnji petek na zahtevo SDS in NSi razpravljali o ugotovitvah protikorupcijske komisije o ravnanju Zvonka Fišerja in Aleša Zalarja. Prihodnji teden bo potekalo tudi redno zasedanje, na katerem bo državni zbor med drugim razpravljal o prikritih grobiščih, davčnih blagajnah ter delu komisije za nadzor obveščevalnih služb.

Z izredno sejo želijo v SDS in NSi spomniti na nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca. Poleg Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je ocenila, da sta nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer ravnala koruptivno, so nepravilnosti po navedbah predlagateljev ugotovili še trije organi.

Državnemu zboru zato predlagajo sklep, s katerim bi ugotovili, da sta Zalar in Fišer kršila zakon in ravnala samovoljno pri izvrševanju oblasti ter da so pri njunem ravnanju izpolnjeni vsi znaki korupcije.

Razreševanje

Državnotožilskemu svetu naj bi državni zbor predlagal, naj čim prej zavzame stališče do Fišerjevih ravnanj, vlada pa naj preuči možnost sprememb zakona o državnem tožilstvu, tako da bi znova lahko predlagala razrešitev generalnega državnega tožilca.

Izredna seja bo potekala v petek, 22. maja, začela se bo ob 10. uri, je danes sklenil kolegij predsednika državnega zbora.

Še pred izredno sejo se bodo poslanci sestali na rednem zasedanju, ki se bo začelo v ponedeljek in bo trajalo do srede. Ob začetku seje bodo poslanci dobili novega kolega, saj bo namesto dosedanje poslanke SD Andreje Katič, ki je postala nova obrambna ministrica, v poslanske klopi sedel Jan Škoberne.

Prav tako bodo poslanci v ponedeljek na zahtevo SDS odločali o sklepu kolegija, da se novela zakona o volitvah v državni zbor obravnava po skrajšanem postopku.

Vsebinski del seje se bo začel v torek, ko bo na dnevnem redu šesturna splošna razprava o zakonu o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, s katerim želijo poslanci NSi urediti postopke do trenutka, ko se neko grobišče vpiše v register in se uvrsti v kategorijo vojnih grobišč.

Športne prireditve in alkohol

Del torkove seje bo namenjen tudi splošni razpravi o noveli zakona o davčnem potrjevanju računov, ki uvaja elektronsko potrjevanje računov pri plačevanju blaga in storitev z gotovino oziroma t. i. davčne blagajne.

V sredo pa se bodo poslanci ukvarjali s poročilom o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2014. Del seje bo za javnost zaprt.

Isti dan bodo odločili tudi o noveli zakona o omejevanju porabe alkohola, s katero bi na predlog ZaAB odpravili prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah. Po mnenju matičnega odbora pa novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo.

Ob koncu seje bodo poslanci opravili še splošno razpravo o predlogu zakona o pridobivanju in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja ter tri ure porabili za predlog priporočila ZZZS v zvezi s pripravo sistemskih rešitev učinkovitega nadzora nad izvajanjem zdravstvenih storitev.

Deli s prijatelji