OPOZORILO

Prihajajo obilne padavine, grozijo poplave

Objavljeno 29. marec 2013 15.02 | Posodobljeno 29. marec 2013 15.03 | Piše: P. J.

Padavine, namočenost zemlje in taljenje snega so dejavniki, zaradi katerih se bodo reke po Sloveniji razlivale čez bregove.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – »Danes, zlasti pa v soboto in v noči na nedeljo bo v Slovenijo prešlo padavinsko območje z intenzivnimi padavinami,« je dejal hidrolog Janez Polajner. »K temu je treba dodati še taljenje snegu, veliko namočenost povsod po državi, kar pomeni, da tla ne požirajo več vode in da gre voda v odtok. Zelo visoke so tudi gladine podzemnih voda. Kombinacija vseh teh dejavnikov je takšna, da bodo v večjem delu države reke močno narasle in prestopale bregove.«

Razlivanje rek bo prostorsko obsežnejše kot sicer

V goratem delu severozahodne Slovenije hidrologi ne pričakujejo večjih težav. V preostalem delu države, zlasti v kraškem delu, na Notranjskem, na območju reke Vipave in reke Krke, v Posotelju, na Dolenjskem in v Pomurju pričakujejo, da se bodo reke razlile čez bregove. Za zdaj kaže, da bo šlo za manjša razlitja na območjih pogostih poplav. Polajner je še dodal, da vremenska situacija za naslednje dni še ni povsem definirana in da bodo v teh dneh pozorno spremljali dogajanje in po potrebi izdali opozorilo.

Več o vremenu preberite tukaj

Dodal je še, da trenutne napovedi ne kažejo na to, da bi se ponovili črni scenariji velikih poplav. Se pa bi lahko zgodilo, da bo do poplav prišlo na večjem delu države in da bodo razlivanja prostorsko obsežnejša kot sicer.

V nedeljo bo snežilo

»Čez praznične dni bo vreme nestabilno. V ponedeljek naj bi se razmere nekoliko umirile. V nedeljo bo ponekod dež prešel v sneg, snežilo bi lahko tudi po nižinah.« Dodal je še, da trenutne vremenske razmere niso preveč neobičajne. »Tudi v aprilu in maju smo že imeli sneg. Vreme, ki nas čaka, ni tako neobičajno za ta čas.«

Zvečer bo na Primorskem zapihala burja. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju tretje stopnje, pod okoli 1500 metri pa druge stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Z dovolj strmih pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi delno sprijetega snega, že ob majhni dodatni obremenitvi pa lahko hitro sprožite plaz napihanega snega.

Deli s prijatelji