POZOR

Prihajajo nove poplave, ogroženih je vse več ljudi

Objavljeno 21. februar 2014 21.01 | Posodobljeno 21. februar 2014 20.59 | Piše: A. K.

Gladina vode na Planinskem polju se bo dvignila tudi za 40 centimetrov.

Poplavljeno Planinsko polje ogroža vas Laze.

LJUBLJANA – Ojezerjene površine na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini se še naprej povečujejo. Meteorologi napovedujejo, da bo danes deževalo predvsem v južnih krajih, v noči na soboto bodo padavine zajele vso Slovenijo in v soboto popoldne ponehale.

Gladina se bo dvignila tudi za 40 centimetrov

»Že 14 dni opozarjamo na to, da se na vseh poljih dvigujejo gladine kraške vode. Do ponedeljka je predvidenih od 15 do 20 litrov na kubični meter,« nam je povedal dežurni hidrolog Nejc Pogačnik.

To po njegovih besedah pomeni, da se bo voda na Planinskem polju dodatno dvigovala za 20 do 40 centimetrov. Glede na to, da je v Planini zaradi poplav trenutno prizadetih 33 objektov, bo v prihodnjih dneh zaradi padavin, ki jih napovedujejo, še več ogroženih.

Posledice odvisne od več dejavnikov

»Sicer so zgrajeni nasipi in vodo črpajo, a težko povem, kaj se bo dogajalo. Odvisno je tudi, kako bo pihal veter, ali bodo na novo postavljali nasipe, ali bo voda valovala in podobno,« pravi Pogačnik.

Tudi od ponedeljka naprej bo deževalo, meteorologi pa trenutno ne morejo napovedati, kolikšna bo količina teh padavin. »Gladina bo zagotovo še naraščala za centimeter ali dva, toda videli bomo, kaj bodo prinesle nove padavine,« je še povedal Pogačnik. 

Vreme v prihodnjih dneh

Popoldne bo zmerno do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine od zahoda zajele vso Slovenijo in jutri popoldne postopno ponehale. Meja sneženja bo med 500 in 700 metri nad morjem. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V nedeljo bo pretežno jasno, zjutraj bo po nižinah megla. V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji sončno, drugod pa se bo od vzhoda oblačnost povečala.

Deli s prijatelji