NESTANOVITNO

Prihajajo nevihte in divjanje hudournikov

Objavljeno 30. avgust 2012 23.41 | Posodobljeno 31. avgust 2012 00.20 | Piše: S. J., Mo. S.

Zaradi prihajajoče izrazite vremenske motnje lahko pričakujemo močne nalive in nevihte.

Deževno in hladneje bo.

LJUBLJANA – »Vreme bo v naslednjih dneh nestanovitno. Tudi hladneje bo. V soboto in nedeljo se bodo temperature dvignile le nekaj stopinj čez 20 stopinj, vsekakor pa ne čez 25. Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna,« je povedal dežurni prognostik Andrej Pečenko.

Jesen je pred vrati

Vse kaže, da jesen že trka na vrata, saj si vročinskega vala v bližnji prihodnosti ne gre obetati. Danes je bilo po večini še jasno, občasno smo imeli nekaj koprenaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature so bile od 26 do 30, na Primorskem do 32 stopinj Celzija, sporočajo iz Agencije RS za okolje (Arso).

Jutri sprva jasno, nato oblačno s padavinami

Tudi jutri se bomo zbudili v jasen dan, vendar se bo čez dan pooblačilo. Padavine se bodo najprej začele pojavljati v severozahodni Sloveniji in se bodo čez dan razširile nad večji del Slovenije, le na severovzhodu bo večinoma še suho. Največ dežja bo v zahodni Sloveniji, tam bodo mogoče tudi močnejše nevihte. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 19 do 25, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do 27 stopinj Celzija.

Pozor, močne nevihte in naraščenje rek

Na Arsu so ob tem izdali tudi dve opozorili. Zaradi prihajajoče izrazite vremenske motnje lahko pričakujemo močne nalive in nevihte. V manj kot 24 urah lahko zlasti v zahodni polovici države pade od 50 do 100 milimetrov dežja, zaradi tega pa lahko v petek narastejo manjše reke in hudourniki. Ti bodo grozili predvsem na zahodu, jugozahodu in jugu Slovenije.

Mogoči tudi plazovi

Geološki zavod Slovenije pa je opozoril na povečano možnost pojava zemeljskih plazov v naslednjih 36 urah. Prebivalci naj bodo pozorni na pojave razpok v tleh pobočij nad in pod stanovanjskimi objekti, ob nenadnih porušitvah pa naj se umaknejo na varno, opozarjajo.

Tudi vikend bo deževen

V soboto bodo padavine ponehale, na Primorskem se bo delno zjasnilo. V nedeljo bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma nevihtami.

Vreme bo vplivalo na kakovost spanca

Vreme pa bo nagajalo tudi bolj občutljivim. Čez dan se bo vremenska obremenitev namreč okrepila. Tudi spanje v noči na petek bo moteno.

Deli s prijatelji