AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Prihaja spremenljiva oblačnost z občasnimi padavinami

Objavljeno 12. maj 2015 09.14 | Posodobljeno 12. maj 2015 09.16 | Piše: Andreja Sušnik
Ključne besede: napoved vreme

Zgodaj posejana koruza že kuka iz zemlje, kmetje so posejali bučnice in sončnice.

Nevihta pred obalo Splita septembra 2014.

Zadnji teden je bil v znamenju poletne toplote, najvišje temperature zraka so se dvignile tudi nad 30 °C. Prehod hladne fronte prejšnjo sredo je razburil vremensko dogajanje in ponekod so nastajale nevihte. Obilnejšega dežja ni bilo že od aprila, tudi prvi majski dnevi so ga prinesli bore malo, do 7. maja le 23 mm v Biljah, v Murski Soboti le okrog 10 mm, drugod pa le nekaj kapelj (le 2 mm v Ljubljani, 4 mm v Ratečah in Novem mestu).

Marsikje zgodaj sejana koruza že kuka iz zemlje. Posejani so tudi že posevki buč in sončnic.

Na vzhodu, v osrednjem delu in na zahodu je padlo nekoliko več padavin, založenost tal z vodo je trenutno zadostna, če bo primanjkovalo dežja, pa lahko nastanejo težave.

Napoved

V četrtek bo že več spremenljive oblačnosti kot v sredo in popoldne bodo nastale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na petek predvsem v severni Sloveniji. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Manj verjetne bodo v vzhodnih krajih, kjer se bodo večinoma začele pojavljati šele proti večeru in v noči na soboto. V soboto bo dež ponehal in jasnilo se bo. Hladneje bo. Do torka bo potem večinoma sončno in v glavnem brez popoldanskih ploh.



Napočil je čas zalivanja

O zalivanju rastlin moramo razmišljati pozimi. Možnosti je več: domači vrt lahko zalivamo s cevjo za zalivanje, za večje površine si omislimo sistem. A pri vseh je ključno, da vemo, koliko vode rastlina potrebuje na dan. Zato je nujno poznati osnovne pojme vodne bilance.

1. Prvi izraz, ki ga pri oskrbi rastlin z vodo pogosto uporabljamo, je referenčna evapotranspiracija (ETo). To je količina vode, ki izhlapi iz referenčne rastline (trave) in tal. Izračun ETo (Penman-Monteithova metoda) upošteva meteorološke spremenljivke temperatura zraka, relativna zračna vlaga, hitrost vetra in sončno sevanje.

2. Drugi splošno uporabljani izraz je meteorološka vodna bilanca. To je razlika med referenčno evapotranspiracijo in padavinami za izbrano obdobje. Če je dežja več, kot je izhlapelo vode, je bilanca pozitivna, drugače je negativna.

Na spletnih straneh Agencije RS za okolje lahko vsak dan spremljate podatke o dnevni evapotranspiraciji za glavne kmetijske regije v Sloveniji: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/wb/.

Koliko vode porabi solata?

Na podlagi podatkov lahko ocenimo tudi evapotranspiracijo rastline, kar pomeni, koliko vode v milimetrih na dan ali litrov na kvadratni meter na dan potrebuje rastlina za nemoten razvoj.

Za vrtičkarje je podatek o referenčni evapotranspiraciji prva ocena, koliko je treba zaliti travo na domačem vrtu, pri kmetijskih rastlinah in različnih tehnikah namakanja pa je treba poznati tudi koeficiente, s katerimi pomnožimo ta podatek.

Vzdrževati optimalno vlago

Uspešno gojenje solate na prostem ali v zavarovanih prostorih je možno le s pravilno oskrbo z vodo. Vseskozi moramo vzdrževati optimalno vlago v tleh. Solata potrebuje veliko vode, vendar ta ne sme zastajati.

Pri obilnejših padavinah ali preobilnem zalivanju lahko začno odmirati koreninice. Pri spomladanski solati, ki jo gojimo na prostem, je koeficient pri sajenju okrog 0,5, pri razvoju 7. do 9. lista 0,8 (premer rozete 15 cm) in pri močnejšem razvoju listne površine ter zavijanju glav do tehnološke zrelosti 1,2.

ETo in koeficient rastline

Najprej preverimo, koliko je bil ETo na spletni strani ARSO (na primer 5. maja v Ljubljani 4,8 mm). Če je solata na našem vrtu v stanju formiranja listov, moramo pomnožiti še s podatkom o koeficientu rastline (0,8).

To pomeni, da potrebuje okvirno 0,8 x 4,8 mm, skupaj 3,5 mm vode na dan, ali 3,5 litra vode na kvadratni meter. Pri vsem tem ni upoštevana lastnost tal, koeficienti pa se spreminjajo z rastjo rastline.

12. maj 1978

Izjemno hladno majsko jutro, predvsem v višjih legah in na severovzhodu. Na Kredarici (2514 m) je bila minimalna temperatura –12,7 °C, na Krvavcu (1740 m) –9,1 °C, na Kumu (1218 m) –6,0 °C, v Murski Soboti –4,2 °C in na Šmarni gori nad Ljubljano (665 m) –2,9 °C.

Majsko delo

• Zalivajmo rastline v sončnih in toplih dnevih.

• Če povzročajo težave polži, jih pobirajmo v jutranjih urah, nastavimo jim pasti in prepreke (pod deske nastavimo vabe iz krompirja in jabolk). Pozanimajmo se še o drugih ekoloških rešitvah za odganjanje polžev (zastirka iz bezga in praproti).

Vremenski obeti od 14. do 19. maja

Ledeni možje nam prinašajo toplo vreme, v sredo in četrtek s kakšno popoldansko nevihto, v petek, 15. maja, pa kaže na dež in ohladitev.


V soboto hladna fronta

V četrtek bo polje visokega zračnega pritiska nad osrednjim delom Evrope oslabelo. V petek se bo nad severnim Sredozemljem in severnim Balkanom poglobil ciklon. Čez dan ali v noči na soboto nas bo prešla izrazito hladna fronta, za njo pa bo pritekal k nam hladnejši zrak. Od zahoda se bo k nam spet razširilo območje visokega zračnega pritiska. Na podlagi podatkov lahko ocenimo tudi evapotranspiracijo rastline, kar pomeni, koliko litrov na kvadratni meter na dan potrebuje za nemoten razvoj.

Deli s prijatelji