POPLAVNE VODE

Prihaja še ena deževna noč

Objavljeno 16. november 2014 16.29 | Posodobljeno 16. november 2014 16.29 | Piše: STA, S. U.

O količini padavin je po besedah hidrologa pri Arsu Nejca Pogačnika še prezgodaj govoriti.

LJUBLJANA – Tudi noč na ponedeljek bo deževna, a naj ne bi poslabšala poplavnih razmer na ogroženih območjih. Predvsem v zahodnem in južnem delu države bodo nastajale krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte, ki se bodo ponoči nekoliko okrepile in se razširile tudi v osrednji del. Po napovedih meteorologov obsežnejših padavin ne bo.

Pretoki rek v večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije so veliki, vendar upadajo. Upadanje se bo nadaljevalo tudi v noči na ponedeljek, le krajevno lahko ob možnih nevihtah pride do porasta predvsem manjših rek in vodotokov. Na Planinskem polju se gladina vode še nekoliko zvišuje, vendar ni razloga za skrb.

Gladina Cerkniškega jezera je ustaljena, na Loškem polju in v zgornji Pivški kotlini se gladine poplavnih voda znižujejo. Upadanje poplavnih voda na kraških poljih notranjskega krasa se je zaradi padavin v minuli noči nekoliko upočasnilo. Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, njen pretok na Vrhniki in Mostah počasi upada.

V torek ponovno padavine

V noči na torek pa bo Slovenijo prešla nova vremenska fronta in ponovno prinesla padavine. O njihovi količini je po besedah hidrologa pri Agenciji RS za okolje (Arso) Nejca Pogačnika še prezgodaj govoriti, vendar najnovejši izračuni kažejo, da do občutnega poslabšanja razmer na ogroženih območjih ne bo prišlo.

Kljub sprva nespodbudni vremenski napovedi tudi minulo noč padavine prebivalcem občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica, ki jih je zadnja povodenj najbolj prizadela, niso povzročile novih težav. Ob pomoči gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in vojakov zato odpravljajo posledice povodnji.

Razmere v Loški dolini se tako izboljšujejo. Voda je doslej upadla za več kot 70 centimetrov od najvišjega zabeležene gladine in je na ravni januarskih poplav. Za zdaj ostaja poplavljenih 19 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov, ogroženih pa je 21 stanovanjskih in 11 gospodarskih objektov.

Tudi v ilirskobistriški občini se razmere še naprej izboljšujejo. Čeprav je reka Reka minulo noč nekoliko narasla, to ni prineslo novih težav. Namestnik poveljnika občinske civilne zaščite Luka Špilar je dejal, da so se intervencijski ukrepi, tudi v vaseh Bač in Koritnice, končali. Gasilci le še občasno odhajajo na ogled terena.

V cerkniški občini poplavljenih skoraj 300 objektov

Skrb pa še vedno povzročajo štiri aktivna plazišča v občini. V soboto okoli 21. ure so tako gasilci v naselju Jasen s ponjavo prekrili plazišče, ki je nastalo pred nekaj dnevi. Po Špilarjevih besedah bo treba v prihodnje razmisliti o tem, kako trajno sanirati plazišča.

V soboto ob 16.50 se je v naselju Otošče pri Divači sprožil zemeljski plaz v izmeri 8 krat 20 metrov, ki ogroža strugo potoka. Plazišče si je ogledal občinski poveljnik CZ Divača in ugotovil, da plaz ne ogroža ljudi in premoženja. Plaz bodo še naprej spremljali.

V dneh najvišje gladine vode je bilo v cerkniški občini poplavljenih skoraj 300 objektov, od tega več kot 200 stanovanjskih. Kot pravi poveljnik občinske civilne zaščite Jože Turšič, za zdaj ostaja poplavljenih še pet počitniških hiš v Rakovem Škocjanu.

Tudi v cerkniški občini je intervencijske ukrepe zamenjalo odpravljanje škode, ki jo je povzročila povodenj. Pristojne službe so v soboto prebivalcem začele razdeljevati razkužila. Kljub izboljšanju razmer po Turšičevih besedah previdnost ostaja. Doslej so razdelili okoli 11.000 protipoplavnih vreč, ki bodo za vsak primer še nekaj časa ostale na terenu.

Največ dežja je sicer minulo noč padlo na Bovškem, okoli 50 litrov na kvadratni meter, na območju Vojskega med 40 in 50, na Ilirskobistriškem pa okoli 30 litrov na kvadratni meter. Še nekaj manj padavin je bilo v Loški dolini.

Najbolj so narasli pritoki reke Soče v zgornjem toku, narašča reka Sava s pritoki v zgornjem toku in reka Reka, ki pa je narasla le v manjšem obsegu.

Deli s prijatelji