OBARVALO NAS BO

Prihaja po zraku, doletelo bo tudi Slovenijo!

Objavljeno 05. april 2016 13.17 | Posodobljeno 05. april 2016 13.17 | Piše: Mo. S.

Iznad Afrike veter k nam nosi puščavski prah, ki bo slovenski zemlji sicer dobro del.

Tole je pred časom puščavski prah povzročil našemu bralcu.

LJUBLJANA – V dneh, ko lahko uživamo na precej toplem soncu, bomo lahko izkusili tudi nekaj z druge strani Sredozemskega morja. Gre za puščavski prah, ki ga iznad Afrike preko Sredozemlja proti nam nosi jugozahodni veter.

Pojav sicer ni dramatičen, je pa zanimiv in celo koristen. Kot nam je povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, je ta prah tudi neke vrste mineralno gnojilo, tako da bo zlasti za kmete in vrtičkarje proti koncu tedna – ob hkratnem dežju – vse tako, kot mora biti.

Segal bo vse do Skandinavije

Na spodnji sliki lahko vidimo napovedane koncentracije puščavskega prahu, ki bo v teh dneh segal celo do Skandinavije. Rdeča barva pomeni večjo koncentracijo, modra pa manjšo. 

image

 
Napoved koncentracij puščavskega prahu za danes. Vir: Gmes-atmosphere.eu 

Kot pravi Gregorčič, bomo prahu deležni nekaj dni, v petek pa ga bo dež spral, kar bo lahko vidno tudi na avtomobilih in drugih površinah: »Vsaj prvi del petkovega dežja utegne biti malo prašen, drugi del, proti soboti, bo pa že čistejši.« 

Dobrodošle padavine

V petek torej prihajajo padavine (od 10 do 25 litrov dežja na kvadratni meter), padle pa bodo tudi temperature. Kljub temu bo letošnji april očitno med toplejšimi meseci, napoveduje vremenoslovec. Ob koncu tedna bo sicer med 10 in 15 stopinjami Celzija, v drugem tednu pa se bodo temperature spet dvignile proti 20.

Če je čez dan v tem času 20 stopinj, pa je to že nadpovprečje. A brez skrbi, pravega poletja še ne bo ...

Kako izkoristiti sončne dneve, pa preverite na vandraj.si.

Deli s prijatelji