APRILSKO VREME

Prihaja ohladitev, snežna meja se bo spustila

Objavljeno 07. april 2014 12.24 | Posodobljeno 07. april 2014 12.24 | Piše: S. U.

V sredo se obeta drastična ohladitev, vikend bo spet deževen.

LJUBLJANA – Po dokaj deževnem vikendu, ki je postregel tudi s točo in z neurjemimage, bo danes prevladovalo sončno vreme. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj C. Še lepše bo jutri, ko bodo najvišje dnevne temperature od 18 do 24, na vzhodu celo do 26 stopinj.

Že v sredo pa se obeta poslabšanje. »Temperature se bodo spustile na 16 stopinj, obetajo se tudi nevihte. A drastičnih sprememb ne bo, saj se bodo že v četrtek ponovno povzpele do 20 stopinj,« nam je zaupal dežurni prognostik. Znova pa se obeta deževen konec tedna.

Previdno v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo po delno sončnem petku v soboto oblačno in megleno vreme z občasnimi padavinami. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 2300 m, snežilo je nekoliko nižje. A količina padavin je bila majhna, v visokogorju je zapadlo nekaj centimetrov snega. Dež je razmočil snežno odejo, v nižjih nadmorskih višinah tudi do tal. V nedeljo je bilo spremenljivo, popoldne so nastale krajevne plohe.

»V ponedeljek bo precej jasno, jutri pa se bo povečala količina koprenaste oblačnosti, kasneje čez dan se bo predvsem na zahodu oblačnost zgostila. Zvečer se bodo na območju Julijskih Alp in hribov severne Primorske in Notranjske začele pojavljati padavine, ki se bodo v noči na sredo razširile proti vzhodu. Meja sneženja se bo postopno spustila do nadmorske višine okoli 1200 m. Zapadlo bo do okoli 10 cm snega, odvisno od nadmorske višine. V sredo zjutraj bodo padavine v gorah že večinoma ponehale. V ponedeljek in torek se lavinske razmere ne bodo spreminjale, do srede zjutraj pa zaradi premajhne količine novega snega tudi ne bistveno. Le v sredo bo plast novega snega potencialno nestabilna in se bo lahko splazila po stari podlagi, zato bo gibanje zlasti po strmejših pobočjih visokogorja postalo bolj tvegano,« so še zapisali v agenciji za okolje.

Deli s prijatelji