KOT IZ ŠKAFA

Prihaja obilno deževje, Arso že izdal opozorilo

Objavljeno 21. maj 2015 17.19 | Posodobljeno 21. maj 2015 17.19 | Piše: Mo. S.

Najintenzivnejše padavine lahko pričakujemo v noči s petka na soboto.

Deževje je zajelo Slovenijo.

LJUBLJANA – Ciklon, ki se je oblikoval nad severnim Sredozemljem, vpliva tudi na vreme pri nas. In če se pritožujete nad dežjem ter nizkimi temperaturami, vas moramo razočarati.

»Deževje se je šele dobro začelo, nadaljevalo se bo do nedelje,« nam je povedal dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Danes še ne bo večjih posebnosti in tudi jutri večji del dneva ne. Najintenzivnejše padavine lahko pričakujemo v noči s petka na soboto, v zvezi s tem pa so v agenciji izdali tudi opozorilo. »Ni alarmantno, ampak vseeno,« pravi Gregorčič in dodaja, da bo največ dežja v južni in vzhodni Sloveniji, kjer bodo padavine predvidoma presegle opozorilne vrednosti. O kolikšni količini lahko govorimo, bo bolj jasno jutri, ko bodo tudi napovedi zanesljivejše.

Skupaj lahko zapade do 100 milimetrov padavin

V opozorilu kljub temu napovedujejo, da lahko v južnih in vzhodnih krajih v 12 urah (med petkom zvečer in soboto zjutraj) pade tudi okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Skupna količina padavin (od četrtka do sobote) pa bo na omenjenem območju lahko tudi presegla 100 litrov na kvadratni meter.

Tudi zapihalo bo

Poleg tega bo v petek zapihal okrepljen severovzhodni veter (v vzhodni Sloveniji do okoli 70 kilometrov na uro), na Primorskem pa bodo sunki burje lahko na izpostavljenih mestih dosegali hitrost blizu 100 kilometrov na uro.

Sneg? Nad 1700 metri

Spustila se bo tudi snežna meja, in sicer na približno 1700 metrov nadmorske višine. Ampak to ne pomeni obilne snežne odeje, je pojasnil Gregorčič. Seveda bo na Kredarici lahko zapadlo nekaj novega snega, ampak to v tem času ni nič posebnega.

Tudi ohladilo se bo: čez dan bo med 10 in 15 stopinjami Celzija, šele v nedeljo morda nekoliko več.

Deli s prijatelji