POBUDA

Prihaja izredna uskladitev pokojnin? »Pogoji so izpolnjeni«

Objavljeno 12. januar 2015 18.00 | Posodobljeno 12. januar 2015 15.44 | Piše: A. L., Mo. S.

V zvezi svobodnih sindikatov in sindikatu upokojencev se strinjajo, da so pokojnine nedostojno nizke.

Predsednik opozarja, da se prebivalstvo Slovenije stara

LJUBLJANA – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSS) in Sindikatu upokojencev Slovenije so predstavili pobudo za izredno uskladitev pokojnin v letu 2015.

Lučka Böhm, izvršna sekretarka za varnost in zdravje pri delu ter socialno politiko in socialna zavarovanja, je povedala, da so se že leta 2013 s takratnim ministrom za delo, družino in socialne zadeve Andrejem Vizjakom pogajali za »dostojne pokojnine« in »v zakon spravili določilo o izredni uskladitvi pokojnin«.

Kot je še poudarila na novinarski konferenci, se je zdaj prvič od uveljavitve zakona Zpiz-2 zgodilo, da so pogoji za izredno uskladitev izpolnjeni, se pa mora o tem najprej odločiti svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), nato pa mora soglasje dati še vlada. V začetku januarja so na svet Zpiza že naslovili pobudo, da sklep o izredni uskladitvi sprejmejo na prvi mogoči seji.


Redne uskladitve pokojnin ne bo, mogoča pa je izredna

Naj spomnimo: na podlagi zakona o izvrševanju proračuna RS za leti 2014 in 2015 redne uskladitve pokojnin letos ne bo, zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Zpiz-2) pa v osmem odstavku 430. člena pod določenimi pogoji in ob soglasju vlade omogoča izredno uskladitev. »Na način iz prvega in drugega odstavka 106. člena tega zakona se lahko v letu, ki sledi letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda ali v letu, ko je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z istim obdobjem pred tem, na predlog sveta zavoda in ob soglasju vlade opravi izredna uskladitev pokojnin,« se glasi ena od novosti na področju pokojnin, ki veljajo v letu 2015.

»Nedostojno nizke« pokojnine

Lučka Böhm je pojasnila še, da so pokojnine v primerjavi s plačami zelo nazadovale, čas pa je, da se ponovno uskladijo. »So nedostojno nizke,« pravi, češ da je bila zadnja uskladitev leta 2013, in to zgolj za 0,1 odstotka. »Kar 61 odstotkov upokojencev prejema nižjo pokojnino od praga revščine,« je še dodala Böhmova, ki ob tem izpostavlja zlasti upokojenke. Opozorila je tudi na to, da je nekdanji minister Ivan Svetlik (v Pahorjevi vladi) ukinil varstveni dodatek in ga nadomestil z nižjo pomočjo. »Kakor koli pogledate, najbolj so krizo plačali upokojenci, javni uslužbenci in prejemniki socialnih pomoči,« je še dodala Böhmova.

Sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Miloš Mikolič je dejal, da pobudo podpirajo in od Zpiza ter vlade zahtevajo, da se izredna uskladitev pokojnin odobri. »Naše zahteve niso nemogoče, vplivajo pa na socialno stanje v državi,« je poudaril.

 image
 Na novinarski konferenci. Foto: A. L.

Semolič: Izredna uskladitev najkasneje marca

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je prepričan, da je država na grob način posegla v standard upokojencev, ko je z interventno zakonodajo anulirala rast pokojnin. »Moramo zaustaviti brezmejno omejevanje pokojnin. Vse več je revščine, vse več jih živi človeka nevredno življenje,« je dodal. Pravi, da se razmerje med plačami in pokojninami podira, treba pa se je začeti spraševati, kaj upokojencem dati in kaj jim vzeti. V ZSSS pričakujejo izredno uskladitev pokojnin, »ker zakon tako pravi in pri tem bomo vztrajali«. Sicer o zneskih (še) ne morejo govoriti, ker bodo potrebni podatki o gospodarski rasti znani šele konec februarja, pričakujejo pa razumevanje, resno razpravo in uskladitev pokojnin najkasneje marca.

Kaj pravijo na Zpizu?

V zvezi s tem smo se za pojasnila obrnili tudi na Zpiz. »V zvezi z vašim današnjim vprašanjem pojasnjujemo, da se v skladu z 8. odstavkom 430. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na predlog sveta zavoda in ob soglasju Vlade RS lahko opravi izredna uskladitev pokojnin, če so za to izpolnjeni pogoji. Konec februarja 2015 bo Statistični urad RS objavil podatek o letni stopnji rasti bruto domačega proizvoda oziroma o gospodarski rasti v letu 2014. Svet zavoda bo predvidoma obravnaval točko o izredni uskladitvi pokojnin v marcu,« so nam sporočili.

Deli s prijatelji