NAPOVED

Prihaja hladna fronta, pripravite se

Objavljeno 29. avgust 2014 12.33 | Posodobljeno 29. avgust 2014 12.33 | Piše: Mo. S.

Zadnji počitniški konec tedna bo večinoma še lep, v noči na ponedeljek pa bodo padavine zajele vso državo.

LJUBLJANA – Prihajajoči konec tedna, ki je hkrati tudi zadnji počitniški, nas bo razvajalo sonce. Vsaj še danes in jutri bo jasno in toplo, jutri proti večeru pa se bo v severni Sloveniji že zmerno pooblačilo.

Sveža jutra z meglo

Bolj oblačno bo v nedeljo, verjetnost padavin pa bo majhna, nam je povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko in dodal, da se lahko v nedeljo popoldne zlasti v hribovitem svetu že začnejo pojavljati kakšne plohe. Do takrat bo tudi precej toplo, in sicer do 26 stopinj Celzija, na Primorskem do 28 ali 29.

»Jutra bodo malo bolj sveža,« nadaljuje Pečenko. Ob tem se bo zjutraj pojavljala tudi megla. Nedeljsko jutro bo malce manj sveže, je pa to odvisno od količine oblačnosti v prejšnji noči.

Fronta prinaša padavine in mraz

V noči na ponedeljek pa prihaja sprememba. »Padavine bodo zajele vso državo, vse skupaj pa bo odvisno od tega, koliko časa se bo fronta na našem območju zadržala,« nam je še pojasnil vremenoslovec. Po nekaterih izračunih se prihajajoča hladna fronta namreč naprej pomika precej hitro, spet po drugih pa se utegne zgoditi, da se bo nad našim območje zadržala dlje časa. V ponedeljek čez dan se bodo zagotovo še pojavljale plohe, morda pa se bo podobno vreme nadaljevalo tudi v torek.

Temperature se bodo nekoliko znižale. Če bo v ponedeljek kaj jasnine, se bo ogrelo nad 20, če bo oblačno, pa bodo temperature čez dan dosegle manj kot 20 stopinj Celzija.

Ekstremnega mraza (še) ne bo

Od srede naprej za zdaj kaže na stabilnejše vremenske razmere, je pa vse odvisno od razvoja vremena v ponedeljek in torek. Če bo ciklon nad severnim Sredozemljem vztrajal, se bo tudi slabše vreme zadržalo nekoliko dlje, vsekakor pa o kakšnem ekstremnem mrazu ne moremo govoriti, če se bo vmes le malce zjasnilo, je sklenil Pečenko.

Deli s prijatelji