VREME

Prihaja burja s hitrostjo do 130 km/h

Objavljeno 09. november 2013 20.43 | Posodobljeno 09. november 2013 20.43 | Piše: Mo. S.

Ne le padavine in naraščanje rek, obeta se tudi močan severni veter.

Burja na območju Ajdovščine.

LJUBLJANA – Medtem ko vremenoslovci že več dni napovedujejo veliko količino padavin in naraščanje vodotokov, se je njihovim svarilom zdaj pridružila še močna burja. V noči na ponedeljek bo namreč začel pihati močan severni veter, na Primorskem močna burja.

Tudi do 130 km/h

»Sunki burje bodo v Vipavski dolini, na Krasu in na Bovškem v sunkih dosegali hitrost med 100 in 130 kilometri na uro. Ob slovenski obali bodo najvišje hitrosti med 80 in 100 kilometri na uro,« so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso). Pihalo bo tudi pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, kjer bo severni fen dosegal hitrost do 100 km/h. Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi, veter pa bo v noči na torek postopoma slabel.

Najmanj padavin na vzhodu in jugovzhodu

Od sobote zvečer je ponekod v Posočju že padlo več kot 160 milimetrov padavin, v dolini zgornjega toka Save do 50, na Koroškem pa 30 milimetrov padavin. V noči na nedeljo lahko na severozahodu države pade še od 50 do 80 milimetrov dežja, v severni, vzhodni in jugovzhodni Sloveniji pa nekoliko manj – od 25 do 50 milimetrov. Pojavljale se bodo tudi nevihte, mogoči bodo lokalni nalivi.

Manjši vodotoki bodo prestopili bregove

Ob izdatnejših padavinah bodo hudourniki in manjši potoki še naraščali in tudi poplavljali, zlasti na območjih Koroške, Celjskega in Posotelja. Naraščale bodo tudi reke s povirji v Alpah, na Pohorju, v Slovenskih goricah in Posotelju. Reke bodo večinoma ostale v svojih strugah, a razlivanja na območjih pogostih poplav so kljub temu mogoča.

Povečan pretok Drave

Po podatkih upravljavca hidroelektrarn na Dravi se je danes po 16. uri pretok Drave povečal na 600 kubičnih metrov na sekundo.

V nedeljo čez dan se bodo pretoki rek prehodno zmanjšali, nato pa popoldan in v noči na ponedeljek ponovno močneje povečali najprej na zahodu in kasneje v večjem delu države, še napovedujejo vremenoslovci.

Deli s prijatelji