VI VESTE?

Pridelovalec žitaric nadzoruje Mercator

Objavljeno 06. april 2012 12.57 | Posodobljeno 06. april 2012 12.57 | Piše: Irena Divković Milanović

Največja uganka v novem NS trgovskega velikana je Zagrebčan Boris Galić.

Boris Galić, član nadzornega sveta Mercatorja.

LJUBLJANA – Ob predlogu Unicredita je v novi nadzorni svet Mercatorja vstopil tudi predsednik uprave Allianza Zagreb Boris Galić, ob njem pa so bili imenovani še Matej Lahovnik, Marjeta Zevnik, Zdenko Podlesnik, Rok Rozman in Mirjam Hočevar. Največja uganka med novimi člani je seveda Zagrebčan, kadrovska izbira banke.

Galić je od 2003. na čelu Allianza, druge največje zavarovalniške hiše na Hrvaškem. Ta 43-letni menedžer je prve delovne izkušnje po koncu šolanja nabiral v Nemčiji in Italiji ter v Sektorju za nadzor in kontrolo Hrvatske narodne banke. Potem ko je to zapustil, se je zaposlil v borzni hiši CAIB, 1998. pa je postal svetovalec v Sektorju za finance pri Zagrebački banki. Kmalu je postal vodja ekipe mladih strokovnjakov, ki jim gre pripisati zasluge za veliko razširitev investicijskih skladov Zagrebačke banke. Skupna vsota, vplačana v te sklade, je prestopila celo magično mejo milijardo kun! Ta uspeh je bil Galićeva glavna referenca za prevzem vajeti v najmočnejšem hrvaškem pokojninskem skladu, AZ, ki je v skupnem lastništvu Zagrebačke banke (ta je v lastništvu Unicredita) in Allianza.

Hočevarjeva je odstopila

Članica uprave Pivovarne Laško Mirjam Hočevar je v sredo obvestila vodstvo Mercatorja, da ne sprejema mandata članice nadzornega sveta oz. da je odstopila iz nadzornega sveta, so sporočili iz Laškega. Ter še, da bo Skupina Laško kot odgovoren lastnik na naslednji skupščini Mercatorja podprla imenovanje novega člana nadzornega sveta, ki ga bo predlagal nadzorni svet družbe.

Najelitnejša lokacija

Pa si poglejmo premoženje novega nadzornika Mercatorja. Galić živi v mestni vili v Zagrebu na eni najelitnejših lokacij, na Lašćinski cesti. V vili so štiri stanovanja, njegovo pa je po podatkih iz lastniškega registra štirisobno in dvoetažno s površino 128,87 kvadratnega metra. Pripadajo mu balkon, velik deset kvadratov, terasa s skoraj štiridesetimi kvadratnimi metri površine in parkirni prostor. Na omenjeni lokaciji je eno od stanovanj, veliko 160 kvadratnih metrov, na prodaj, in sicer po ceni 2200 evrov za kvadrat, kar pomeni, da bi tudi Galić lahko za svoje iztržil okoli 286 tisočakov. Po podatkih iz istega registra je menedžer to stanovanje kupil 2008. z gotovino, brez hipoteke.

Prideluje žitarice

Nepremičnino ima tudi v Istri, in sicer blizu mestnega bisera Grožnjan, o čemer pričata dva vira: hrvaški telefonski imenik, v katerem je vpisana telefonska številka Borisa Galića na naslovu Vrh Kostanjice blizu Grožnjana, in register trgovskih družb Hrvaške. Namreč, na trgovskem sodišču v Pazinu je bilo 22. novembra 2010 registrirano podjetje Agro-kapital s sedežem na naslovu Vrh Kostanjice 78 b, Kostanjica, Grožnjan. V opisu dejavnosti je omenjeno pridelovanje žitaric (razen riža), stročnic in oljnih semen. Galić je v podjetju ustanovitelj skupaj z Zagrebčani Radovanom Abramovićem, Krešimirjem Gjenerjem in Davorjem Dokom. Direktor je Abramović, čigar ime lahko zasledimo tudi na spletni strani zagrebškega Allianz Investa, saj je eden od dveh članov uprave tega podjetja. Gjenerja lahko najdemo med čelniki hčerinskih podjetih Allianza: od decembra 2011 je član uprave Allianz ZB. Četrti soustanovitelj Doko je bil prej član uprave Allianza ZB, zdaj pa je član nadzornega sveta velikega zagrebškega gradbenega podjetja Dalekovod.

Deli s prijatelji