RAZPLET ZGODBE S HARADINAJEM

Pričakovanja Karla Erjavca se niso uresničila

Objavljeno 19. junij 2015 14.17 | Posodobljeno 19. junij 2015 14.02 | Piše: STA, A. L.

V noti je namreč Priština Slovenijo obvestila, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini.

LJUBLJANA – Na zunanjem ministrstvu (MZZ) so danes prejeli verbalno noto, v kateri kosovska stran izraža zaskrbljenost in nezadovoljstvo zaradi pridržanja Ramusha Haradinaja v Sloveniji. Noto je MZZ posredoval okrožnemu sodišču v Kranju in sodišče zaprosil, naj Haradinaju vrne potni list in omogoči nadaljevanje potovanja.

V noti je namreč Priština Slovenijo obvestila, da se je Haradinaj (bivši premier in poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, danes pa vodja stranke Zveza za prihodnost Kosova in poslanec) vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini.

Nota veleposlaništva Kosova zato slovensko stran poziva, naj se Haradinaju zagotovi prost prehod v skladu z določili 29. in 42. člena konvencije Združenih narodov o specialnih misijah iz leta 1969. Za pomoč so zaprosili MZZ.

Ministrstvo je noto posredovalo okrožnemu sodišču v Kranju, ki odloča v Haradinajevem primeru, in izrazilo mnenje, da je prošnja kosovske strani utemeljena, zato je sodišče zaprosilo, da se Haradinaju vrne potni list in mu omogoči odhod iz države.

Erjavčeva pričakovanja

Kranjsko okrožno sodišče je v četrtek zvečer sporočilo, da je v povezavi s sredinim pridržanjem Haradinaja prejelo »pritožbo na vodenje postopka«, a ker ni bilo priloženega pooblastila pritožnika, je pozvalo vlagatelja, »naj vlogo ustrezno dopolni, da bo sposobna obravnavanja«.

Poleg tega je okrožno sodišče v Kranju pojasnilo, da v primeru, ko je podana obljuba zahtevane osebe, da brez dovoljenja sodišča ne bo odšla v tujino v skladu s slovensko kazensko zakonodajo, »ni pritožbe oziroma drugega pravnega sredstva«. V primeru Haradinaja je bila ta obljuba dana, so spomnili.

Tako se ni uresničila napoved, ki jo je nekaj ur pred tem podal zunanji minister Karl Erjavec. Ta je namreč izrazil pričakovanje, da se bo zadeva razpletla še isti dan s »pozitivno« odločitvijo sodišča ter da bo Haradinaj, ki ima sicer diplomatski potni list, najkasneje danes že na poti domov.

Obenem je sicer Erjavec razkril, da se je minister za pravosodje Goran Klemenčič odločil, da izročitve Haradinaja Srbiji ne bo dovolil, tudi če bi sodišče tako odločilo, saj Srbija Haradinaju očita zločine, za katere je bil ta na haaškem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije že pravnomočno oproščen.

Deli s prijatelji