HOJS O JAKIČU

»Pričakoval bi, da ve, kako je nastala slovenska vojska«

Objavljeno 29. april 2013 23.16 | Posodobljeno 29. april 2013 23.16 | Piše: STA, S. U.

Bivši in zdajšnji obrambni minister nista enotna, da bi enega od vojaških objektov poimenovali po partizanskem komandantu Francu Rozmanu - Stanetu.

Roman Jakič meni, da je nekdanji obrambni minister delal z ideološkega stališča, sam pa da dela iz perspektive zgodovinskega pogleda na borce in heroje te Slovenije.

LJUBLJANA – Izjava obrambnega ministra Romana Jakiča, da je bilo poimenovanje vojašnice v Mostah po padlem pripadniku TO Edvardu Peperku napaka, je po mnenju nekdanjega obrambnega ministra Aleša Hojsa žalostna. Od ministra bi pričakoval, da ve, kdaj in kako sta nastali slovenska država in slovenska vojska (SV), je zapisal na spletni strani NSi.

K pisanju so nekdanjega obrambnega ministra in podpredsednika NSi spodbudile izjave obrambnega ministra Jakiča v pogovoru za STA, ko je dejal, da namerava do dneva SV, ki bo 15. maja, enega od vojaških objektov poimenovati po partizanskem komandantu Francu Rozmanu - Stanetu.

Sporna vojašnica Edvarda Peperka

Znano je, da je Hojs lani ob dnevu državnosti pet vojašnic poimenoval po pripadnikih Teritorialne obrambe (TO) RS in zaposlenemu v eni od vojašnic, ki so življenje izgubili med osamosvojitveno vojno leta 1991. Vojašnico v Mostah, ki je nosila ime Franc Rozman - Stane, je preimenoval v Vojašnico Edvarda Peperka. Nekdanji obrambni minister in podpredsednik NSi je danes še zapisal, da verjame, da minister Jakič težko uskladi svoja stališča iz časov osamosvajanja, ko je jasno povedal, da ne potrebujemo SV, s stališči, ki jih mora zagovarjati kot obrambni minister.

»A vseeno bi od aktualnega ministra SV (ne JLA) pričakoval, da ve, kdaj in kako sta slovenska vojska in slovenska država nastali in kdo je za to državo v času osamosvajanja dal svoje življenje,« je poudaril Hojs. Hojs se je v zapisu med drugim dotaknil tudi sodelovanja naših vojakov v Maliju. Spomnil je na Jakičeve besede kot opozicijskega poslanca, da je potreben takojšen odpoklic naših vojakov iz Afganistana, da je naše sodelovanje v Maliju nesprejemljivo in da naj denar za Afganistan porabimo doma, da naj namesto skromne pomoči državam tretjega sveta porabimo denar za naše lačne otroke.

Spomnil je še, da se je Jakič takrat obregnil tudi ob t. i. ameriški imperializem, zato gre po obisku Bruslja pozdraviti bliskovito spremembo njegovih stališč in upati, da bo kot minister verodostojneje zastopal svoja stališča.

Glede izjav o tem, kako bo Jakič prebil psihološko mejo in poletel s falconom, pa je Hojs poudaril, da je to odločitev na njegov predlog sprejela že prejšnja vlada Janeza Janše.

Hojs delal z ideološkega stališča?

Na Hojsove besede se je v izjavi za medije v Kopru odzval tudi Jakič. Minister je obžaloval, da je Hojs vojašnico v Ljubljani preimenoval na račun enega heroja, enega borca za svobodo te države ter poudaril, da je bil izbris Franca Rozmana - Staneta napaka, ki jo sam želi popraviti.

»Želim, da se spoštuje zgodovina borcev za Slovenijo, in ta se začne z Rudolfom Maistrom, nadaljuje preko narodnoosvobodilne borbe in narodnih herojev, vključno s komandantom Francem Rozmanom - Stanetom in z vsemi tistimi, ki so padli in so se herojsko borili v osamosvojitveni vojni leta 1991,« je dodal.

Hojsu je ob tem očital, da je delal z ideološkega stališča, sam pa, kot je povedal, dela iz perspektive zgodovinskega pogleda na borce in heroje te Slovenije.
 

Deli s prijatelji