PRESTRAŠENI STARŠI

Priča razkrila: fant naj bi punčki slačil kopalke in jo poljubljal po spolovilu

Objavljeno 09. julij 2017 15.25 | Posodobljeno 09. julij 2017 15.25 | Piše: Moni Černe

Enajstletnik, ki se je lotil 6-letnice, bo zdravilišče zapustil v ponedeljek. Šestim družinam so ponudili še teden brezplačnega bivanja.

Letovanje je dobilo slab priokus.

ANKARAN – Od letovanja na Debelem rtiču starši spremljevalci, ki so imeli po odločbi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije termin zdravljenja svojih otrok med 26. junijem in 10. julijem, niso imeli veliko. Še manj njihovi sinovi in hčere, ki so bili napoteni na rehabilitacija-terapijo, slednjo pa so se starši v strahu za njihovo varnost odločili preskočiti, da bi preprečili stik z 11-letnim dečkom, ovadenim zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, pod katero spada očitano mu posilstvo.

Do ponedeljka

Dogodek, ki je pretresel slovensko javnost, se je zgodil prejšnji četrtek okoli 11. ure dopoldne, ko je 11-letnik, gost hotela, ostal sam na notranjem bazenu hotela Arija v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije. Prav tako sama sta bila na območju bazena šestletna deklica in njen osemletni brat, o enourni odsotnosti njune matere pa naj bi bil obveščen reševalec iz vode. To je sicer v neskladju s pravilnikom zdravilišča, ki določa, da mora biti otrok s spremljevalcem (roditelj ali drug skrbnik) oziroma v varstvu zaposlenih vzgojiteljev ves čas. To je po dogodku potrdila strokovna sodelavka za pridobivanje sredstev in odnose z javnostmi RK Mirjana Jarc, odkar je zgodba pricurljala v javnost, pa na novinarska vprašanja odgovarjajo: »Zaradi interesa mladoletnih otrok izjav o tem ne dajemo.«

Deček je dobil svojega varnostnika iz celjskega Prosignala, prej je bil tam en stalni, zdaj je videti štiri.
 

Priča spolnega nadlegovanja je bila gostja hotela, samo devet let stara deklica (po dogodku je s sorojenci in starši izjemno pretresena predčasno zapustila zdravilišče), ki je o tem, da »neki fant slači punčki kopalke in jo poljublja po luliki«, nemudoma stekla obvestit mamo, ta pa je potem dečka nadzorovala do trenutka, ko je šestletnico odpeljal na stranišče, kjer naj bi se na pokrovu školjke zgodil spolni napad. Takrat je na pomoč poklicala prvega uslužbenca, ki ga je našla, terapevtko, ta je iz kabine toalete rešila tresoče se kričeče dekletce.

Starši mladoletnega fanta so prepričani, da njun sin tega ni storil. Ne verjameta dogodku, tudi zato ne, ker mati domnevno posiljene deklice ni takoj obvestila policije, zato kljub pisni odločitvi odgovornih, naj do preteklega petka zvečer zapustijo zdravilišče, tega niso storili. Odšli bodo v ponedeljek, ko se bo obema otrokoma iz družine izteklo zdravljenje. Deček je dobil svojega varnostnika iz celjskega Prosignala, prej je bil tam en stalni, zdaj je videti štiri, ki varujejo ljudi in objekt.

Od 19 družin jih je odšlo 16

»Izbruhi se niso začeli na dan spolnega napada, ampak na dan prihoda, v ponedeljek. V 11 dneh smo doživeli metanje ležalnikov, pretepanje dečka z njegovo mlajšo sestro, škropljenje otrok, reševalcev – stekel je do njihovih kabin –, kazanje sredinca, verbalno zmerjanje otrok v zdravilišču in žaljenje, po spolni agresiji je zasledoval mater treh otrok, tudi deklice, ki je prva zaznala grozljivko sredi belega dne. »Šef je rekel, da te moram imeti pod nadzorom, kar ni bilo izjemno hudo samo zanjo, predvsem je travmo pustilo na njenih otrocih,« pojasnjujejo družine. »Posebna zgodba je to, da nas zmerja ter nam grozi dečkov oče, pa ne samo nam, tudi zaposlenim,« dodajajo v en glas.

Izbruhi se niso začeli na dan spolnega napada, ampak na dan prihoda, v ponedeljek.

V četrtek so se odgovorni sestali s tistimi starši, ki so še v zdravilišču. Takrat je bilo to 13 družin od 19. Opravičila sicer niso slišali, so pa njihovim otrokom ponudili dodaten teden svojih storitev, kril ga bo ZZZS, o terminu pa se bodo, če bodo ponudbo sprejeli, dogovorili naknadno. Na drugi strani bodo dečku, s katerim očitno večina ne ve, kaj bi, poskusili preprečiti, da bi še kdaj bival tam. Z zaznamkom v uradne registre! 


Tudi iz vzgojnega doma

Enajstletnik – po zanesljivih informacijah je po koncu letošnjega šolskega leta zaradi neobvladljivega vedenja moral zapustiti vzgojni dom, kje bo bivanje in šolanje nadaljeval, še ni jasno – je prav tako žrtev, in sicer lastnega zdravja (poleg motnje vedenja in čustvovanja še sindroma ADHD, za katerega sta značilna primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti) ter kopice odraslih, ki mu ne znajo pomagati ter rešiti stiske, katere žrtve so vsi.

 

Deli s prijatelji