NOVA LEVICA?

Pribac: Janković in Lukšič se dobro dopolnjujeta

Objavljeno 28. junij 2012 20.03 | Posodobljeno 28. junij 2012 20.03 | Piše: Mi. S., STA

»Za stabilnost levih politik je nujna njihova usmeritev v omejevanje kapitala na globalni ravni.«

LJUBLJANA – »Če hočejo biti leve politike trajno stabilne, morajo spremeniti pravila igre na globalnem trgu in si prioriteto postaviti v omejevanju svobode finančnega kapitala,« je v razpravi v državnem svetu z naslovom Ali potrebujemo novo levico, ocenil filozof Igor Pribac. Možnost političnega formiranja na levici bi se lahko po njegovem vzpostavila z novim vodstvom SD.

Po mnenju Pribca je za uspešnost uveljavljanja levih politik in njihovo trajno vzdržnost pomembno, da se pozornost z nacionalne ravni premesti na globalno. Socialna država namreč »obremenjuje vse proizvode, ki pa so pogosto nekonkurenčni na globalnem trgu, kar vodi v ekonomske težave takih podjetij in držav ter v propad same socialne države«.

Na današnjem forumu, ki sta ga pripravila DS in Forum za novo levico, se sicer kot govorci niso oglasili predstavniki SD in PS.

Kriza gre na roko desnici

Kot meni Pribac, se povsod, kjer je kriza načela družbo, soočamo z impulzi, ki gredo »na roko desnici oziroma tradicionalizmu«. Levica se mora tako »boriti proti normalnemu nacionalizmu in si prizadevati za to, da bi čim več ljudi začutilo EU kot svojo domovino«.

Pred volitvami nastala Pozitivna Slovenija (PS), ki ji predseduje Zoran Janković, ima po besedah Pribca »skorajda premalo pokazati, da bi lahko dajali jasne sodbe o njeni politični identiteti«, saj še ni bila v vladi. Povezovanje PS s kapitalom pa po njegovem temelji predvsem na oceni, da je njen predsednik človek kapitala. Toda zavzemanje za trg se mu ne zdi diskriminatorna lastnost, na podlagi katere bi lahko nekoga uvrstili na levico ali desnico.

Janković in Lukšić se dopolnjujeta

Pribac »ne ve, če je ravno PS stranka, ki bi na novo redefinirala slovenski politični prostor, saj je še relativno preslabo oblikovana«. Pač pa meni, da bi se lahko z zamenjavo predsednika SD vzpostavila možnost političnega formiranja na levici. Janković in predsednik SD Igor Lukšič se po oceni Pribca dopolnjujeta, zato bi se lahko dogovorila »za zelo dobro delitev dela ne le v opoziciji, temveč nekega dne morda v vladi«. Do združitve teh dveh strank v bližnji prihodnosti pa po njegovem mnenju še ne bo prišlo.

Antijanšizem ni rešitev

Predsednik Krščanskih socialistov Slovenije in nekdanji poslanec SD Andrej Magajna je izpostavil, da se pragmatizem na levici pojavlja že od leta 1989, ko se je pragmatična struja v partiji odmaknila od modela samoupravljanja in šla v kombinacijo socialno tržnega programa. Toda ta levica ne zna odgovoriti na izzive današnjega časa, se s Pribcem strinja Magajna, ki pa možnost nove levice zaznava v razvoju SD. Država po Magajnovih besedah ne more vzdržati svetovne konkurence, levica pa »ta vprašanja zanemarja in išče ideološke konfrontacije z desnico«. »Antijanšizem ni rešitev,« je prepričan.

 

Deli s prijatelji