EVAKUACIJA

Pri vrtcu Kekec uhajal plin

Objavljeno 17. november 2017 07.40 | Posodobljeno 17. november 2017 07.42 | Piše: Aleksander Brudar

Otroke namestili v gasilskem domu. Napako na priključku so odpravili.

Otroci so bili začasno nastanjeni v pobreškem gasilskem domu. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Ko so včeraj zjutraj vzgojiteljice mariborskega vrtca Pobrežje enota Kekec okoli 130 otrok pozvale, naj zaradi evakuacije zapustijo svoje igralnice, so si ti zagotovo spet mislili, da gre za vajo. Kot nam je pojasnila ravnateljica vrtca Branka Šamec, so imeli že več evakuacijskih vaj, zaradi česar včeraj, ko je šlo zares, med najmlajšimi ni bilo zaznati večje panike.

»Otroci niso bili prestrašeni. Ko rečemo, da je evakuacija, otroci lepo zapustijo igralnice. Nekateri so se oblekli že v garderobah, drugi, ki jim to ni uspelo, pa so to dokončali zunaj,« razloži ravnateljica in nadaljuje, kako so se nato napotili do določenega zbirnega mesta. Po prihodu gasilcev iz Gasilske brigade Maribor so se najprej odpravili do bližnjih blokov, kjer so tudi igrišča, na koncu so jih začasno nastanili v pobreškem gasilskem domu. Šamčeva še pove, da so otroci šele takrat, ko so videli, da se ne bodo vrnili v vrtec kot po vsaki vaji, ugotovili, da nekaj ni v redu. A se s tem niso preveč ukvarjali.

Enota Kekec vrtca Pobrežje je po včerajšnjem dogodku spet odprta, so sporočili iz vrtca.

Že nekaj dni čuden vonj

Pred vrtcem je medtem že stekla akcija, saj je bil razlog za evakuacijo uhajanje plina v okolici. Po prvih informacijah je šlo za manjše uhajanje plina. »Otroci niso bili ogroženi, kljub temu so jih pospremili v Gasilski dom Pobrežje, kjer bodo počakali na starše,« so še povedali na PU Maribor.

Nekatere vzgojiteljice in hišnik so že nekaj dni zaznavali čuden vonj, ki spominja na plin. Možnost, da bi ta uhajal v objektu, so takoj izključili, saj v vrtcu že nekaj časa nimajo plina. In ko so včeraj dopoldne le nekako ugotovili, da vonj prihaja iz bližnje cevi, ki poteka ob vrtcu, so po besedah ravnateljice takoj poklicali gasilce.

Vodja intervencije iz GB Maribor Drago Žibek nam je povedal, da so hitro našli vir uhajanja zemeljskega plina, in sicer pri priključku, ki gre iz glavnega voda v enoto vrtca. Ta priključek že nekaj let po besedah Šamčeve ni uporabljen oziroma je zaprt. »Ne vem, ali je poškodovan zaradi starosti ali pa zaradi katere druge tehnične napake,« ugiba Žibek in nadaljuje, da so po evakuaciji vzpostavili varovalni pas 150 metrov okrog vrtca. »Koncentracija plina je bila zelo nevarna in visoka. Zadeva je bila zelo resna,« poudari Žibek in pojasni, da so po odkritju vira uhajanja plina delovali v skladu z vsemi varnostnimi pogoji, s plinom pa sta bila napojena tako zemljina kot kanalizacijsko-meteorni sistem.

Direktor Plinarne Maribor Milan Curk je potrdil, da je napaka nastala na hišnem priključku v neposredni bližini vrtca. Plin se je širil po kanalizaciji do vrtca, napako pa so že odpravili. Pojasnil je še, da morata biti za eksplozijo izpolnjena dva pogoja: visoka koncentracija plina v ustreznem razmerju do zraka in zunanji vir vžiga. To pa se zgodi zelo redko. 


 


 

 

Deli s prijatelji