JUBILEJ

Pri stotih najraje bere ljubezenske romane

Objavljeno 17. september 2014 13.53 | Posodobljeno 17. september 2014 13.54 | Piše: Mojca Marot

Milica Knez je najstarejša Laščanka in edina krajanka Sedraža, ki je dočakala stoti rojstni dan, zato so na slavljenko toliko ponosnejši.

Milica Knez je pred desetimi dnevi dopolnila 100 let, a so praznovanje razporedili na več dni. Medtem ko so ji na dan rojstva voščili le v krogu družine, so se številni drugi sorodniki, župan občine Laško Franc Zdolšek, predstavniki območnega združenja Rdečega križa, krajevne skupnosti in krajevne borčevske organizacije ter člani društva upokojencev in invalidov zbrali na slavju, ki so ji ga pripravili najbližji.

Recepta nima

Ko je videla, koliko ljudi se je zbralo, je bila ganjena. »O, kako lepo. Presenečenja se kar vrstijo in tega res nisem pričakovala. Pa pevski zbor mi je zapel, toliko govorov je bilo. Kar preveč vsega naenkrat.« Ko smo jo povprašali po receptu za dolgo življenje, je zamahnila z roko. »Nimam ga. Vse življenje sem delala in živela na deželi, z izjemo devetih let, ki sem jih z družino preživela v Celju. Ko so mi med vojno Nemci v partizanih ubili moža, pa sem se s tremi otroki vrnila k svojim staršem na kmetijo v Sedražu, kjer sem še danes,« je odstirala kamenčke iz svojega življenja klena Milica.

Zanimivo je, da ji ob poroki z možem Dragom sploh ni bilo treba spreminjati priimka, saj se je tudi on pisal Knez. Nikoli več ni našla dovolj sorodne duše, da bi se še enkrat poročila. Danes zanjo skrbi hčerka Olga, ki je tudi edina še živa od njenih treh otrok. Pred leti ji je bolezen veliko prezgodaj vzela sinova Bogdana in Cveta in to so bili, poleg moževe smrti, zanjo najtežji trenutki.

Ne zamudi poročil

Čeprav si je pred tremi leti zlomila kolk in je od takrat na vozičku, se še vedno veliko smeje in je nasploh dobrovoljna, pozitivna, zato ne preseneča, da jo imajo vsi radi. Ona pa njih. In tako tudi s pohvalami ne skopari. »Snahe imam čudovite,« poudari in ponosno omeni še svojih osem vnukov in deset pravnukov. »Sicer pa še sama komaj verjamem, da je res za mano že sto let. Zdi se mi, da smo pred nekaj meseci praznovali 90-letnico,« pravi.

Milico v dobro voljo spravljajo tudi ljubezenski romani, ki jih bere z veliko strastjo. »Ja, res jih prebiram vsak dan. Z njimi sem povsem založena, saj domači skrbijo, da mi jih ne zmanjka. No, tudi za šivanko še tu in tam poprimem in kaj zašijem, saj sem vedno rada šivala,« še pove. Doda, da ne zamudi nobenih radijskih poročil ali televizijskega dnevnika. »Poročila poslušam vsako uro,« reče. Kakopak, tudi politika jo zanima, čeprav bi, prizna, marsikdaj ukrepala drugače kot naši politiki. Ima pa Milica, kot kaže, dobre gene. Visoko starost sta namreč dočakala tudi že njena stari oče in stara mama ter tudi nekaj stricev in tet se lahko pohvali z zavidljivimi leti.

Deli s prijatelji