BRALKA

Pri stotih bere Novice brez očal

Objavljeno 21. marec 2013 16.20 | Posodobljeno 21. marec 2013 16.20 | Piše: S. O.

Francka Korelc iz Zaloga tudi v visoki starosti še živi sama.

Vsak dan brez očal prelista Slovenske novice (foto: Dejan Javornik).

LJUBLJANA – Praznovati stoti rojstni dan ni kar tako, še bolj neobičajno pa je, da je slavljenka tako aktivna, da še vedno živi sama in sama skrbi zase, seveda s pomočjo bližnjih. Samostojno živeti pa očitno ni težko Francki Korelc iz Zaloga v Ljubljani, ki kljub častitljivi starosti prav vsak dan pride v Gostilnico pri Mostu, kjer se druži s krajani in brez očal prelista svoj priljubljeni časopis – Slovenske novice.

Preživela je obe svetovni vojni

Če damo na stran šalo, da je toliko let doživela zaradi zanimivih zgodb, ki jih prebere v Novicah, se sama rada namuzne, da je visoko starost dočakala, ker se ni nikoli poročila in je zato nihče ni sekiral. Kljub temu pozna trdo delo. Rodila se je 15. marca 1913 v kraju Goljek kot najmlajša v družini z desetimi otroki. Preživela je obe svetovni vojni, a njen duh je kljub temu ostal trden. Rodila je sina Staneta, a je žal že pokojni. Kar 52 let je hodila peš v službo v ljubljansko Črevarno, kjer je dočakala tudi upokojitev; prav zaradi službe se je preselila v slovensko prestolnico, najprej v Zadobrovo, nato v Zalog, kjer živi še danes.

Še vedno je izjemno vitalna in bistrega duha; telesno kondicijo je nenehno ohranjala s hojo in kolesarjenjem, bistrega duha pa tako, da se je rada družila z ljudmi, se poveselila in kaj dobrega pojedla. Sokrajani in upokojenci iz Zaloga jo opisujejo kot vedno nasmejano, dobrosrčno in komunikativno žensko, in tudi zato so jo presenetili ob njenem okroglem jubileju in ji pripravili slavnostni dan.

Dobila stol z imenom

Že v dopoldanskih urah jo je obiskal ljubljanski župan Zoran Janković in ji izrekel lepe želje ter izročil šopek rož. Teh ni manjkalo niti pozneje, ko so se krajani in upokojenci iz Zaloga zbrali v gostilni, da bi nazdravili s Francko. Sosede so za to priložnost spekle pecivo, kuharica iz gostilne ji je pripravila torto, za glasbeno vzdušje so poskrbeli fantje iz ansambla Polka band, v vrsto pa so se v njeno čast postavili tudi zaloški gasilci.

Velika množica ljudi, ki je prišla pozdravit slavljenko, je živ dokaz, da je Francka še kako priljubljena. Na svoj način ji je to sporočil tudi šef Gostilnice pri Mostu Gregor Zalar, ki ji je v lokalu, kamor hodi prebirat Slovenske novice, podaril poseben stol z njenim imenom, ki bo samo njen in bo imel tam posebno mesto.

Deli s prijatelji