151.000 prostovoljnih gasilcev

Pri rosnih šestih letih h gasilcem

Objavljeno 13. oktober 2015 10.13 | Posodobljeno 13. oktober 2015 10.13 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Na srečanju društev Mladi gasilec največ znanja pokazali člani iz Semiča in Mengša.

Osnovnošolci vedo, kaj gasimo s posameznimi aparati. (Foto: Tanja Jakše Gazvoda)

ŠENTJERNEJ – »Gasilska dejavnost je za mlade privlačna, če jo pravilno usmerjamo, zato v Gasilski zvezi Slovenije vsako leto pripravimo program različnih aktivnosti, da mladi ne izgubijo zanimanja, saj jih sicer težko pritegnemo nazaj v naše vrste,« pravi Uroš Leskovar, predsednik mladinskega sveta pri Gasilski zvezi Slovenije, in dodaja, da je vzgoja v gasilstvu nastavljena tako, da v svoje vrste včlanjujejo mlade pri šestem oziroma sedmem letu starosti, je pa za to dejavnost vsekakor več zanimanja na podeželju kot v mestih.

»Opažamo, da se število mladih, ki ostanejo v gasilskih vrstah, zmanjša, ko končajo osnovno šolo, zato se splača vlagati v mladino, saj ne moremo pričakovati, da se bo kdo pridružil gasilcem pri 20, čeprav se tudi to dogaja. A mladi, ki so več let v društvih, osvojijo veliko praktičnega in teoretičnega znanja, in ko končajo osnovno šolo, lahko že prekosijo stare mačke,« je še dodal Leskovar. Med 151.000 prostovoljnimi gasilci v naši državi je kar 40.000 mladih, kar pomeni, da se nam za gasilstvo ni bati.

Osnovnošolci, ki se z gasilstvom spoznavajo v lokalnih prostovoljnih društvih ali društvih Mladi gasilec, imajo veliko znanja tako o preventivi kot osnovah prve pomoči, ravnati znajo tudi že z opremo. To znanje so pokazali na 35. državnem srečanju društev Mladi gasilec, ki je bilo minuli konec tedna v Šentjerneju in je imelo naslov Med ognjem in naravo smo mi. Čeprav je v prvi vrsti namenjeno druženju in tkanju novih poznanstev, je tudi tekmovalno. Državnega srečanja se je tako udeležilo 30 ekip, in sicer 14 mlajših in 16 starejših, ki so na regijskih srečanjih dosegle najboljše rezultate. In kdo je bil na državnem tekmovanju najboljši? Med mlajšimi je slavila ekipa OŠ Belokranjskega odreda iz Semiča, druga je bila ekipa OŠ Franceta Prešerna iz Kranja, tretji pa osnovnošolci iz Mislinje. Med starejšimi je zmaga odšla v OŠ Mengeš, drugo mesto je pripadlo ekipi OŠ Blanca, tretje pa mladim z Dola pri Hrastniku.

Dvodnevno srečanje je bilo tudi priložnost za spoznavanje Šentjerneja in okolice. »Pri organizaciji tekmovanja in preostalih aktivnosti so sodelovali člani vseh desetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so vključena v Gasilsko zvezo Šentjernej, in osem lokalnih društev, je pa to za našo gasilsko zvezo, ki letos praznuje 15-letnico, prvo državno tekmovanje,« je povedal Aleš Medle, predsednik Gasilske zveze Šentjernej.

Deli s prijatelji